Slávek Boura je gauner

Slávek Boura je gauner

Slávek Boura je gauner

Je sedm a půl milionu korun, které Ministerstvo informatiky přikleplo projektu bulvárního internetového deníku Peprnet televizního moderátora Slávka Boury, moc a nebo málo? Měl Peprnet takovou dotaci, oficiálně označenou jako pomoc při zavádění vysokorychlostního internetu, vůbec dostat? A je sedm a půl milionu korun adekvátní částka pro jedny internetové, nadto ještě bulvární noviny?

Je sedm a půl milionu korun, které Ministerstvo informatiky přikleplo projektu bulvárního internetového deníku Peprnet televizního moderátora Slávka Boury, moc a nebo málo?
Měl Peprnet takovou dotaci, oficiálně označenou jako pomoc při zavádění vysokorychlostního internetu, vůbec dostat? A je sedm a půl milionu korun adekvátní částka pro jedny internetové, nadto ještě bulvární noviny?
Jistěže není. Adekvátní ale není ani reakce médií. Jestliže za pochybnou dotaci sedm a půl milionu korun vláčí Slávka Bouru a jeho partnerku Markétu Mayerovou na titulních stranách, nelze se nezeptat, kde byla a jsou tytéž média ve chvíli, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Evropským sociálním fondem přikleplo dvacetimilionovou dotaci na propagaci digitální televize občanskému sdružení Hermes bývalého šéfredaktora zpravodajství TV Nova Jana Vávry?
O případu Hermes jsem se podrobněji rozepsal v Reflexu 9/2006 (viz http://www.reflex.cz/Clanek22924.html), ovšem bez valné odezvy. Za těch dvacet milionů korun (deset od EU a deset od Ministerstva práce a sociálních věcí) Hermes dělá pravidelné semináře, na kterých donekonečna prezentuje výsledky jednoho výzkumu a domluvení spíkři tam říkají stále tytéž otřepané věty, takže i kolegové novináři už na ně nechtějí chodit.
Těchto dvaceti milionů (zdaleka nejde o jedinou dotaci na projekty sdružení Hermes) si žádné jiné tištěné médium kromě Reflexu nevšimlo. A to ani poté, co jsme zveřejnili informace o prapodivném spojení Hermesu na výběrovou komisi ministerstva. Věřím tomu, že by se našly mnohem peprnější případy, kdy nemuselo jít o sedm a půl nebo dvacet milionů, ale třeba padesát nebo sto milionů. Jenom za těmito projekty nestojí lidé typu Slávka Boury, které si čtenáři velice jednoduše identifikují.
Přiznám to: je mi Slávka Boury líto. Jestliže je jeho projekt pitomý, nemělo mu ministerstvo žádnou dotaci udělovat. V takovém případě měl bulvár vláčet na titulních stranách výběrovou komisi ministerstva, ne předkladatele projektu. Jestliže je ten projekt dobrý (což se uvidí až v praxi), proč by si Boura, který svoji televizní kariéru završil v teleshoppingovém kanálu TOP TV, nemohl sáhnout na peníze ze státního rozpočtu? Nedotuje tenhle stát větší kraviny, než je Peprnet?
Anebo je to zase o tom, že se zaměříme na malé ryby a protřelé sumce necháme na pokoji?