Jestli mě nebudete volit, dostanete přes držku

Možná vás ten titulek v MF Dnes také zaujal. Byl psaný kurzívou na podvalu titulní strany a týkal se ministra kultury Vítězslava Jandáka, který kdesi v jižních Čechách na předvolebním mítinku řekl, že kdo bude volit ODS, dostane přes držku. Tedy že si nabije hubu. MF Dnes z toho ale udělala úplně jiný závěr: pokud volič nebude volit Jandáka, dostane přes držku. Od Jandáka.


Nemám důvod zastávat se selského ministra Jandáka, ale MF Dnes v tomto případě opravdu přestřelila. Ne že by to bylo poprvé, ale tak významný obsahový posun, ze kterého se v textu přímo sama usvědčuje, si redakce skutečně mohla odpustit. Já vím, že je ten titulek atraktivní. Neprodal jenom noviny, mnohem účinnější musel být na zpravodajském serveru iDnes. Ale za jakou cenu?
Jestliže Jandák řekl, že ten, kdo bude volit ODS, si nabije hubu – tedy přesněji řečeno, že dostane přes držku, ještě to neznamená, že by měl automaticky volit Jandáka. Čistě teoreticky by mohl volit kohokoli jiného než ODS. MF Dnes to ale stahuje jenom na sociální demokracii a Jandáka, takže z jeho slov naprosto účelově vyvozuje: když nebudete volit Jandáka, dostanete přes držku (od koho? No přece od Jandáka).
Po povodňových přílohách, kde si fotoeditoři MF Dnes mimořádně pohráli s „hrůznými“ detaily, je kauza s „Jandákovou držkou“ dalším významným faux pas tohoto deníku ve velmi krátké době po sobě. Diskutovat by se dalo také o průzkumu předvolebních preferencí, který si MF Dnes nechala udělat od agentury SC&C a který předvídal, že by se KDU-ČSL nemusela dostat do Poslanecké sněmovny.
Lze vůbec takový průzkum zveřejnit, pokud jej nebylo možno v dané chvíli konfrontovat alespoň s jedním dalším takovým průzkumem, který by naznačoval podobný trend v předvolebních preferencích lidovců? A měly by si deníky vůbec zadávat před volbami vlastní průzkumy preferencí politických stran? Asi ano, ale s jejich výsledky by měly pracovat velmi opatrně. A to se u lidovců nestalo.