Zoufalci ve vile

Přišla mi esemeska od mého mobilního operátora, jestli bych jako nechtěl vyhrát večeři s VyVolenými ve vile. Má to jeden pozitivní aspekt: uvědomil jsem si, že VyVolení ještě existují a Prima právě vysílá jejich druhou řadu. Reklamu podobného znění jsem slyšel i na pražském Rádiu 1.


Psát o tom, že VyVolení 2 netáhnou tolik jako první řada, že sledovanost zdaleka nedosahuje rekordních hodnot, jaké „určitě“ sliboval generální ředitel Primy Martin Dvořák a že casting druhé řady byl opravdu příšerný, je zbytečné. Jenom mě napadá, kde jsou ty píárové články a story na titulních stranách novin, bez kterých by první řada VyVolených zapadla podobně jako ta nynější druhá.
Uvědomují si snad už samy redakce, že se tahle reality show poměrně brzy okoukala? Že jsou diváci unavení soubojem Primy s Novou, neustálým špehováním lidí ve vile? A že tu jedinou výhodu, dobrý výběr soutěžících v první řadě a kvalitní produkční tým, Prima zahodila a spolehla se na bývalé produkční Big Brothera? Toho Big Brothera, který byl tak špatný a kterému se loni na Primě smáli?
VyVolení 2 zatím ani jednou nepřesáhli hranici dvou milionů diváků. S přehledem je poráží Nova, někdy i první program České televize. Druhou řadu jsem sledoval asi dvakrát, nikdy se mi nepodařilo vydržet to až do konce. Prima přitvrdila: je to znát i ze zápisků na webových stránkách téhle reality show na portálu Centrum.cz. Zkrátka se už vůbec neliší od přesexovaného Big Brothera.
Ale hlavně: Prima svojí zarputilostí a trváním na VyVolených 2 jako hlavním programovém taháku letošního jara přestala být reálnou hrozbou pro Novu. Lidé z programového oddělení si to uvědomili až příliš pozdě. Další reality show Chůva v akci nebo Necháte mě u sebe přespat? jsou sice úspěšné, ale startovaly v nevhodný čas a narychlo. Prima se zkrátka nepoučila z loňského propadáku po konci VyVolených, neměla mladým divákům co nabídnout.
Jsem zvědavý, jak se Primě povede po uvedení několika licencovaných pořadů od svého polovičního majitele a strategického investora, švédské společnosti MTG. Od tohoto měsíce Prima také využívá programovou knihovnu filmové společnosti Warner Bros., s níž dosud exkluzivně spolupracovala Nova. Možná by bylo dobré VyVolené 2 potichu a rychle ukončit a vrhnout se do něčeho jistějšího.