Good Night and Good Luck

Nevím, jestli jste viděli film Dobrou noc a hodně štěstí (Good Night and Good Luck) od režiséra/herce George Cloonyho, ale pokud se zajímáte o média a novinařinu, vřele vám ho doporučuji. Nenechte se odradit tím, že je černobílý a celkově navozuje atmosféru, že vznikl před několika desítkami let. Je to úžasná podívaná, zvlášť když znáte pozadí fungování médií. Pak si říkáte, že se vlastně od padesátých let mnoho nezměnilo.


Komentátor americké televizní sítě CBS Edward R. Murrow se pouští do boje se senátorem Josephem Mc Carthym, náruživým „komunistobijcem“. Zatímco v padesátých letech komunisté v Československu zavírali a popravovali své odpůrce, v Americe docházelo k opačnému extrému: senátor Mc Carthy spustil rozsáhlou kampaň proti nepřátelům USA, komunistům a jejich (často jen údajným) příznivcům.
Murrow se rozhodne tento hon na čarodějnice pojmenovat a zveřejnit. Pomůže mu k tomu případ poručíka Milo Raduloviče, kterého americká armáda propustí na základě toho, že si četl srbské noviny. Důkazy proti Radulovičovi obsahuje zapečetěná obálka, jejíž obsah ale poručík ani jeho právník nesmí vidět. Poručík je tedy vyhozen z armády a označen za bezpečnostní riziko, aniž by se mohl bránit, protože neví,na čem stojí obžaloba.
Ještě než Murrow s kolegy případ zveřejní v pořadu See It Now, mají návštěvu z armády. Dva plukovníci přesvědčují jeho kolegu Freda Friendlyho, aby pořad nevysílali, protože tím podporují komunisty. Nepřímo jim vyhrožují. Nejistota vládne i ve vedení CBS: jde přeci jenom o citlivé politické téma a televizní licence závisí na podpoře politiků. Moc senátora Mc Carthyho je velká. Přesto se novináři rozhodnou případ zveřejnit – i bez vyjádření armády a Mc Carthyho. Tomu přes obrazovku vzkáží, že může kdykoli přijít do televize pořad okomentovat.
Pořad vyvolá velké pozdvižení; senátor Mc Carthy nelení a shání důkazy proti Murrowovi. Označí komentátora za příznivce a obhájce komunistů. Bez jakéhokoli důkazu. V téhle fázi filmu jsem si vzpomenul na nekonečné diskuse na různých internetových serverech, kde se údajným komunismem autorů různých článků ohánějí anonymové, kterým došly argumenty. Ano, v tom jsou si se senátorem Mc Carthym velmi podobní. A nejen tito anonymové, ono se to projevuje i v české politice.
Ale zpět k Murrowovi a jeho kolegům. O senátorově záludnosti se dozví s předstihem, takže se rozhodnou zaútočit dřív. Použijí přitom záběry ze zasedání senátní komise pro potírání komunismu, na kterých je v celé své nahotě vidět zhůvěřilost Mc Carthyho kampaně. Na obvinění ženy – černošky z podporování komunismu stačí dvě svědectví neznámých lidí, údajných spolupracovníků FBI, jejichž totožnost proto nesmí být zveřejněna. Důkazy nejsou předloženy. Prostě upálení za bílého dne.
Film končí vítězstvím Murrowa, byť jen částečným. Armáda vydá prohlášení, že poručík Radulovič nespáchal žádný zločin a může se vrátit. Senátora Mc Carthyho začne vyšetřovat senátní komise. Jeden z Murrowových kolegů novinářů ale mezitím spáchá sebevraždu, protože ho Mc Carthyho příznivec, komentátor vlivného deníku, opakovaně obviňuje z levičáctví. Navíc ho opustila žena. Vedení CBS se kroutí jako had; sice své novináře podporuje, na druhou stranu se bojí o ztrátu podpory politiků a navíc investigativní pořad přišel o veškerou reklamu (inzerenti se bojí).
Televize tedy Murrowův pořad stahuje z úterního velmi sledovaného času na neděli. Komentátor a jeho tým sice dostávají dvojnásobnou stopáž (z půlhodiny rovnou hodinu), zároveň se ale dozvídají, že bude mít jen pět pokračování a že CBS musí několik novinářů propustit z „organizačních důvodů“. Celý film končí projevem Edwarda R. Murrowa na slavnostní recepci u příležitosti předání novinářské ceny. Původně očekávaná oslavná řeč se mění v jedno velké odsouzení televizní novinařiny, zjednodušování reality, cenzury a zavírání očí před problémy.
Ta řeč má svoji platnost i dnes. Možná víc než kdy jindy. Těžko říct, jak by se dnes naše média poprala s kauzou typu Mc Carthy. Nezapadla by mezi mainstreamovými tématy, pohledy do vily VyVolených a testy nejlepších rychlovarných konvic? Dokážeme ještě vůbec rozlišovat důležitá témata od pomíjivých, zbytečných a konzumních nesmyslností? Někdy mám pocit, že ne. Good Night and Good Luck mě v tom utvrzuje. Běžte se na ten film podívat. Stojí za to.