Guantánamo

Zajatci z Guantánama Abbásímu nebylo umožněno vidět důkazy proti němu. Opakovaně se odvolával na mezinárodní právo. Neuspěl. "Pane Abbásí, vaše chování je neakceptovatelné a tohle je úplně poslední varování. Nestarám se o mezinárodní právo. Nechci o něm od vás nic slyšet. Nás se netýká," prohlásil plukovník amerických vzdušných sil, jehož jméno zůstalo v dokumentech začerněno. Poté byl Abbásí odveden pryč ze soudní síně.


I tento příběh se objevil v dokumentech, které musela americká vláda zveřejnit o Guantánamu poté, co prohrála spor o práva na informace s agenturou AP. Zajatecký tábor Guantánamo funguje už přes čtyři roky a požadavky na jeho uzavření sílí i mezi americkými spojenci – proti Guantánamu jsou už i Tony Blair nebo Silvio Berlusconi. Protestují samozřejmě i Američané, mezi nimi například bývalý prezident Carter.
Dick Cheney zdůvodňoval vznik a potřebu zajateckého tábora tím, že v něm jsou drženi nejhorší z nepřátel, kteří jsou odhodláni vraždit milióny lidí. Několik takových špičkových teroristů se skutečně za poslední čtyři roky podařilo dopadnout. Ale ani jeden z nich neskončil v Guantánamu.
Podle statistik, které pocházejí z Pentagonu a objevily se v americkém tisku je pouze 8% zajatců považováno za bojovníky Al Kajdy. O 55% zajatců se naopak předpokládá, že se nikdy nedopustili žádného nepřátelského činu proti USA. Nicméně pro všechny nadále platí, že jsou drženi mimo jakékoliv zákonné normy.
Bez zajímavosti není ani informace, že většinu zajatců nezadržela americká armáda, nýbrž afghánské a pakistánské sbory, a to v době, kdy Američané nabízeli prémii 5000 dolarů, za každého dodaného teroristu.
Existence zajateckého tábora v Guantánamu je naprosto nepřijatelná.