Ptačí chřipka, BSE, kulhavka

Skoro celý minulý týden jsem byl v Bratislavě. Tedy ve městě, kde prokázali výskyt ptačí chřipky, nebezpečného viru H5N1 přenosného na člověka. Nejel jsem tam kvůli chřipce, připravil jsem si pár témat pro Reflex a probíhala tam středoevropská konference o digitálním vysílání. Přirozeně mě ale zajímalo, jak Slováci prožívají smrtelnou epidemii.


Jedním slovem: nijak. Do Bratislavy jsem přijel v době, kdy zájem o téma ptačí chřipky spíš upadal. Ani zpravodajská televize TA3 tohle téma nezařazovala mezi první události. V novinách se ptačí chřipka přesunula na strany čtyři a dále. Pravda, některé deníky se ještě snažily dělat monotematické strany. Jenže čím je naplnit, když všechno potřebné odeznělo už v uplynulých dvou týdnech?
Ptačí chřipka se objevila přímo na předměstí Bratislavy a neprokázali ji u vodního ptáka, ale u uhynulého sokola. Na celém Slovensku platí zákaz otevřeného chovu drůbeže, ale že by si o ptačí chřipce vyprávěli lidi na ulici, to zase ne. Ani v tramvaji. To spíš o přibližně stejně starém tématu, jak Češi vyřadili v olympijském hokejovém čtvrtfinále Slováky. „A to si z té ptačí chřipky nikdo nic nedělá?“ zeptal jsem se v hospodě známého. „Absolutně ne. Drůbežáři zavřeli slepice, to je asi tak všechno.“
Žádné roušky, žádná hysterie. Druhý den jsem si přečetl na titulní straně všech novin, že v Německu prokázali přenos ptačí chřipky na kočku. A že jde o první úhyn na ptačí chřipku v Evropě, který se netýká ptáka. Že by z toho byli na Slovensku na větvi, se říct nedá. To se mi spíš zdá, že větší hysterii prožíváme v České republice. Onehdy jsem dokonce četl v MF Dnes zprávu s titulkem „Proč k nám ještě nedorazila ptačí chřipka?“ Znělo to až tesknivě. Evropské země se teď dělí na ty, které ptačí chřipku „mají“ a na ty, které to teprve čeká.
Jenže: nedopadne to jako se slintavkou a kulhavkou nebo s BSE? Kolikátou nakaženou krávu vlastně u nás máme a zajímá to ještě někoho? Přitom se nedá říct, že by se viry BSE a H5N1 ve své škodlivosti vůči člověku nějak zásadně lišily. Teď prostě v médiích frčí ptačí chřipka, před lety to byla nemoc šílených krav. Za pár měsíců to může být jiná nemoc. Další atraktivní téma na titulní stranu.