Kotel Václava Moravce

Otázky Václava Moravce objedou před červnovými parlamentními volbami všechna krajská města a nabídnou týden co týden debatu s krajskými lídry hlavních politických stran. Od 2. března do 28. května každý čtvrtek od devíti hodin večer na ČT 2 dostanou ve speciálních Otázkách prostor nejenom krajští lídři kandidátek, ale také občané. A to rovnou ve třetině celkového vysílacího času: třiceti minutách.


Česká televize přichází s netradičním, leč velmi zajímavým projektem jen několik týdnů poté, co televize Nova oznámila definitivní konec diskusního pořadu Kotel. Tedy podobného typu politické diskuse, jaký nyní – byť v umírněnější formě – nabídne veřejnoprávní televize. Od Kavčích hor to je dobrý tah. Nejen že si splní svoje veřejnoprávní poslání, ale zároveň se pokusí vtáhnout do děje co nejvíc občanů přímo z krajů. Ve svém důsledku by tak mohla přispět i k vyšší volební účasti.
Speciální čtvrteční diskuse budou trvat hodinu a půl. První půlhodinu ČT věnuje diskusi Václava Moravce s pozvanými hosty. Další půlhodinu se budou krajských lídrů ptát regionální novináři a poslední půlhodinu veřejnost v hledišti. Diskuse se totiž uskuteční ve veřejných prostorech, většinou v kulturních domech s kapacitou od dvou do čtyř set míst. Televize do nich umožní přístup už dvě hodiny před začátkem přenosu, hodinu před přenosem Moravec zahájí diskusi (takže na obraz už půjdou „rozjetí“ debatéři).
Nelze přitom očekávat, že by takové diskuse nezajímaly diváky z jiných krajů. V Karlových Varech, kde speciální Otázky Václava Moravce odstartují už tento čtvrtek 2. března, se vůbec poprvé v takové televizní diskusi představí například lidovecký lídr místní kandidátky, fotbalový trenér František Straka. V Českých Budějovicích se zase na pódiu sejde ministr kultury Vítězslav Jandák a šéf komunistů Vojtěch Filip. Prahu čeká souboj ministra zdravotnictví Davida Ratha, šéfa ODS Mirka Topolánka a předsedu Strany Zelených Martina Bursíka.
Je sympatické, že televize zařadila tyto diskuse na program ČT 2 a nikoli na zpravodajský kanál ČT 24, který je co do dosahu k divákům ve značné nevýhodě. Škoda jen, že diskuse začínají až v devět hodin večer a nepoběží přímo v hlavním čase od 20 hodin. V takovém případě by mohly trvat i dvě hodiny. Na ty necelé tři měsíce by se diváci ČT 2 jistě jednou týdně obešli bez premiérového dokumentu nebo nějakého magazínu.
Co mě však osobně nejvíc zajímá, je chování publika při živém přenosu. I taková kotelnice Michaela Jílková, žena od rány, měla občas na Nově problém lidi ve studiu krotit. Jak je zkrotí Václav Moravec? A jak se televize vyrovná s tím, že do hlediště přijdou zástupci menších politických stran, jejichž lídři se kvůli nízkým předvolebním preferencím nedostanou přímo mezi hosty na pódiu a budou si chtít dělat politickou agitku? Dopředu lze očekávat, že si takovou příležitost nenechá ujít lovec estébáků Petr Cibulka, který se svým programem obráží různé tiskovky bez ohledu na to, čeho se týkají.
Tak se na Moravce v krajích těším. Na tu srážku s realitou. Bez obecenstva, na které je zvyklý z BBC, to bude zatěžkávací zkouška non plus ultra.