Havel na Nově

Musel jsem se štípnout, jestli nespím. Reportér TV Nova Jan Tuna sice v pátečních Televizních novinách sliboval, že na vyhlašování České Miss přijde někdo, kdo má cosi společného s prezidentováním České republiky, ale že to bude přímo Václav Havel, bych si tedy rozhodně nevsadil. Už jen pro jeho ne zrovna dobrý vztah s touto televizí, byť ten byl charakteristický spíš po dobu ředitelování Vladimíra Železného.


Václav Havel se na Nově objevil v samém závěru pátečního přímého přenosu České Miss. Šesti finalistkám soutěže položil poslední otázku: zda jsou připraveny reprezentovat Českou republiku v zahraničí a zda nezapomenou na občanskou společnost. Pro Havla charakteristické a chvályhodné, pro Novu a soutěž krásy poněkud pofiderní dotaz. Tomu taky odpovídaly plytké odpovědi.
Zarazil mě ale sám fakt, že se Václav Havel objevil v přímém přenosu, navíc v tak vysoce komerční show, jakou je volba České Miss. Prý zaskakoval za Dagmar, která je nemocná. Opravdu? Nebylo to dopředu domluvené, aby Nova ukázala, že časy Železného a vzájemná averze s exprezidentem je ta tam? A jakou roli v tom sehrál fakt, že prezidentka soutěže a majitelka společnosti Česká Miss Michaela Maláčová je partnerkou finančníka Zdeňka Bakaly, který je zase blízkým přítelem Václava Havla?
„Vážené spoluobčanky, vážení spoluobčané,“ začal své vystoupení na Nově Václav Havel. V tu chvíli propukl sál v pražském Top hotelu na Chodově v hurónský smích. Nevšiml jsem si, že by to Havel myslel nějak směšně; prostě pokračoval v projevu, vysvětlil absenci své ženy a prohlásil, že v podobných pořadech moc často nevystupuje (další salva smíchu z hlediště), ale nesmírně rád je sleduje (šok! Václav Havel sleduje Novu, snad i Gondíky!). V tu chvíli jsem čekal, že se chytne někde pod krkem a stáhne si masku. Jako Fantomas.
Nestalo se. Václav Havel položil soutěžní otázku a sešel do hlediště, sednout si do první řady vedle Bakaly (kde předtím seděla Miss Universe Natalia Glebova, již promptně přesunuli o židli vedle). Bezděky jsem si vzpomněl na každosobotní televizní kazatelnu Vladimíra Železného, ve které nás upozorňoval, že my Češi nejsme vzdělanější a náročnější diváci než jakýkoli jiný národ v Evropě. A že Nova jenom vysílá to, co po ní my, většinová masa u televizních obrazovek, chceme.
Václav Havel se situoval do role silného intelektuála, který komerčními televizemi typu Nova pohrdá. Proto v ní také odmítal vystupovat a po dobu jeho prezidentování tato televize nemohla vysílat novoroční projevy (po nástupu Václava Klause na Hrad se projevy nejprve objevily na Nově i ČT, nyní je vysílají všechny tři celoplošné televize).
Teď se tahle suita velkého intelektuála bortí. Nova není jinou televizí než za Vladimíra Železného. Možná by dnes nesnímala nemocného prezidenta přes okno nemocničního pokoje, jako to udělaly Televizní noviny v době šéfredaktorování Jana Vávry, program Novy se ale v zásadě nezměnil. Ani nemůže. Stále cílí na většinového diváka, na tu bábu Dymákovou z Horní Dolní. Vymezit se proti Nově jako vysoce komerčními médiu bez patřičného vkusu bylo v určité době možná dobré. Nikdo by asi od Václava Havla neočekával, že bude vystupovat v estrádách, ba že zajde do Kotle; dnes je všechno jinak. Je to chyba?
V určitém smyslu ano. Václav Havel by měl zůstat konzistentní. Jestliže za svého prezidentování odmítal komerční televizi a pohrdal bulvárem, neměl by na stará kolena vystupovat v televizních show, byť je produkuje společnost partnerky jeho přítele. Kazí to především jeho jméno. Mimochodem, pátek byl pro Václava Havla mediálně opravdu „nabitý“: deníku Blesk totiž představil svůj nový vůz, mercedes řady R, který si prý koupil jako první v České republice.
Blesk tuto informaci přinesl pod titulkem „Havlův "Méďa": Za 2,4 milionu!“ a neopomněl dodat, že „pětimetrový koráb "umí" až 245 km/hod., ale Havel prý takovou rychlost riskovat nebude“. Sám exprezident Blesku řekl, že řidičák vlastní 45 let a z toho prvních deset „tak trochu hazardoval“. Teď už prý dodržuje předepsanou rychlost. Manželku Dagmar sveze rád, ale za volantem bude raději sedět sám a auto moc půjčovat nebude. Uvidíme Václava Havla v Automobilu roku na Primě?