Texty, nadšení a cesta daleká…

Ze všech škol, které jsem kdy studovala, se pravidelně scházíme jen se spolužáky večerního studia konzervatoře Jaroslava Ježka oboru tvorba textu a scénáře. Pravidelně se setkáváme každý rok, vyprávíme si o svých úspěších, snech, prohrách a pokusech posunout se v tvorbě dál. Každý vykonáváme své civilní povolání, jímž si vyděláváme peníze na složenky, jídlo pro rodinu a ostatní výdaje...

. Spolužačka pracuje v pražské ZOO, spolužák je zaměstnán v tiskárně, další prodává v obchodě s cédéčky a jiný píše pro nejmenovanou televizní stanici scénáře k nejmenovanému kutilskému pořadu. Tím, co opravdu toužíme dělat, co jsme studovali, tvůrčím psaním, se zabýváme po nocích a ve volných chvílích. Také se vám stalo, že jste vyrůstali s vrstevníkem, který raketovou rychlostí nastartoval svoji kariéru a vystoupal kamsi do výšin profese, ke kterým se vy léty pomalu propracováváte? Mám takové spolužáky na FAMU. Spolu s konzervatoristy si prošlapávám cestu pomaleji.
Obrovskou radost mi nedávno udělal spolužák-konzervatorista, který od absolutoria na škole píše systematicky písňové texty. Asi před dvěma lety mi předestřel svůj osobní plán: tento rok mi na deskách interpretů vyšlo pět písňových textů, příští rok jsem si dal závazek sedm... Přičemž musím podotknout, že si práci hledal sledováním tisku o připravovaných deskách, sháněním čísel interpretů a nabízením své práce. Většinu textů přitom psal většinou pouze za poctu být na desce, přestože profesionálové si za stejnou práci nechávají bohatě zaplatit. A také, což je důležité, je o generaci starší než my ostatní. Přesto má chuť a nadšení v profesi začínat a vypracovávat se. Letos se na něj usmálo štěstí. K jedné z písní, ke které napsal text, byl natočen klip. Píseň vzápětí začala hrát všechna rádia a stal se z ní hit. Minulý týden mi tento kamarád poslal esemesku: dopisuji knížku textů básniček pro děti, chci být hotový v květnu a pak začnu obcházet nakladatelství – chci tě pozvat na křest. Obdivuji ho. Za systematickou a poctivou práci, za víru, že poctivou prací se lze vypracovat a vystoupat výš. Možná tento kamarád nebude nikdy tak slavný jako někteří moji spolužáci z FAMU, jako člověk je ale pro mne pro své okolí mnohem hodnotnější a obdivuhodnější.