Akademie českých Nováků?

Není to nic proti ničemu, ale že by to bylo k něčemu? Asi takové dojmy v nás může vyvolat zpráva, že vznikla instituce, která se vznešeně pojmenovala Akademie literatury české a kterážto prý hodlá napomáhat rozvoji českého písemnictví. Nuž, paže tuž. Jako by tu už nebyla přestárlá Obec spisovatelů, PEN klub, Klub českých spisovatelů, Klub autorů literatury faktu a podobné spolky, leč nic nevadí, ještě si do tohoto seznamu připišme novopečenou Akademii...

. Ta si zvolila prezidentku, jíž se stala Eva Kantůrková. Ta sice v názvu výboru ze své novější publicistiky sama o sobě vehementně (či výhrůžně?) prohlašuje, že je "osoba vzdorovitá a neposlušná", leč zajímavější je, že pravděpodobně zrovna takhle vzdorovitě a neposlušně, zvláště ber funkci kde ber, dnes stojí v čele Klubu českých spisovatelů, dále Obce spisovatelů a nyní tedy prezidentkuje též Akademii literatury české. Z toho je nad slunce jasnější, že i nějaký další a nový spisovatelský spolek u nás natotata povede zase Eva Kantůrková, která navíc v poslední době vystupuje jako andělíček strážníček starofunkcionářské Unie českých spisovatelů. Haj hou.
A co nám řečená Akademie nabízí a co má ve vínku? Především dozorčí radu (to vypadá, jako by šlo o literární bachaře, ale zasedají v ní dílem jeden dosti málo známý básník, dílem jeden dosti málo známý překladatel ze španělštiny) a nominační komisi, nad jejímž složením lze s truchlivým pobavením najisto předpokládat, že komisaři současnou českou literaturu vůbec neznají a ani trošku nesledují, takže budou upřednostňovat autory nebo žel spíše autůrky starosoučasné. A co hodlá nominační komise nominovat? Inu, další literární ceny, aby jich bylo ještě víc, a to jednak Cenu Vladislava Vančury za dílo, které "významně přispělo k rozvoji české literatury", jednak Cenu Ladislava Fukse za "životní zásluhy o rozvoj české literatury". Ostatně: Cena Vladislava Vančury už je dávno na světě, třeba v prosinci 2002 ji udělili Vladimíru Körnerovi, čili buď budou v každém roce přiřčeny dvě vančurovské ceny (nejlépe jedné a téže osobě), anebo si Akademie literatury české ruče přisvojila (nejspíše povolanými oudy svých vyvolených dozorců) cenu již existující!
K rozvoji: leckterá paneláková sídliště se nazývávala Rozvoj, pikantnější je podrobnost, že donátorem těchto cen je televize Nova. V Nově asi pochopili, že Akademie literatury české může představovat zvláštní reality show a že na tuto vzdorovitou a neposlušnou veselici mohou i čeští Nováci klidně utrousit nějaký ten obolus a zasloužit se (významně? životně?) o rozvoj. Dá se ostatně předpokládat, že obě ceny nepochybně právem získá Eva Kantůrková.