Mučení na důtku

Zpravodajství z „války s terorismem“ zaznamenalo dvě nové zajímavé informace: zaprvé, v Guantánamu budou povoleny popravy. A zadruhé, praporčík Lewis Welhofer dostal za mučení a neúmyslné zabití vězněného iráckého generála Mauhůše důtku, pokutu a dvouměsíční domácí vězení.


Welshofer byl původně obviněn z vraždy, po překvalifikování jeho činu na neúmyslné zabití mu hrozil tříletý trest vězení. Přestože obžaloba tvrdila, že praporčík „zničil pověst (americké) armády v celém světě“, byl trest překvapivě mírný.
Čeho se Welshofer dopustil? Nejprve přihlížel výslechu, při němž iráčtí dozorci bili Mauhůše gumovými hadicemi. Druhý den generála držel, když mu do obličeje stříkali studenou vodu. A konečně třetího dne převzal iniciativu sám a Mauhůšovi přetáhl přes hlavu spací pytel, omotal ho elektrickým drátem a sedl si mu na prsa. To už Mauhůš nevydržel. Krátce: Typické a vcelku nevinné neúmyslné zabití.
Hlavními argumenty obhajoby byla tvrzení, že jednak byla v Iráku situace velmi náročná a nepřehledná, jednak že Welshofer jednal v souladu s příkazy svých nadřízených. Tři měsíce před Mauhůšovou smrtí dostal Welshofer mail od kapitána Ponce: „žádné zacházení v rukavičkách, pánové… chceme je zlomit.“ Následovala instrukce vrchního velitele vojsk v Iráku generála Sancheze, která definovala nové metody výslechu a měla do nich zahrnout i „metodu spacího pytle“.
Jistě, možná praporčík interpretoval instrukce nadřízených trochu zbrkle, možná jim nikoliv zcela porozuměl, snad byl přespříliš iniciativní. Ale to se přece stává, ne? Úmysl rozhodně špatný neměl a jeho šéfové určitě vědí, co mají dělat.