Několik poznámek k rádiu pro mladé

Nebudu se tady rozepisovat o tom, jestli nová stanice veřejnoprávního rozhlasu, ČRo 4 – Rádio Wave, kopíruje nebo nekopíruje pražské alternativní Rádio 1 nebo že tenhle projekt na Vinohradské ležel od roku 1994, kdy se v různých modifikacích zjevoval a zase upadal v zapomnění, protože o tom se dočtete ve čtvrtek na mediální stránce Reflexu. Chtěl bych se na Rádio Wave podívat trošku jinak.


Když jsem koncem minulého týdne, těsně před startem ČRo 4, mluvil s programovým ředitelem Rádia 1 Sašou Michailidisem, řekl docela zajímavou myšlenku. Proč Český rozhlas spouští stanici pro mladé, nadto v podobě hudebního, alternativně laděného rádia v Praze, když právě v metropoli o tento žánr není vůbec žádná nouze? Proč s ní nejde do regionů, kde právě podobná rádia chybí?
Vzpomněl jsem si přitom na asi rok starou příhodu, kdy jsem se sešel ve studiu české BBC s tehdejším ředitelem Radiožurnálu Alexandrem Píchou. Tehdy ještě vedl digitální tým Českého rozhlasu a měl na starost také projekt stanice pro mladé, tenkrát pracovně nazývaný ČRo 4 – Alternativa. Pícha mi tehdy mimo záznam řekl, že stanice pro mladé odstartuje na VKV vysílači v Brně, protože Praha už má Rádio 1 a větší hlad po alternativní hudbě je mimo hlavní město.
Souhlasil jsem s ním. Nicméně krátce na to Píchu generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík odvolal z vedení digitálního týmu a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licenci soukromému brněnskému Rádiu Student, které se věnuje právě alternativní scéně. Myšlenka spustit vysílání ČRo 4 v Brně padla a s ní zaspal i celý projekt veřejnoprávní stanice pro mladé. Pokolikáté už?
„Problém ČRo 4“ přišel na přetřes až těsně před loňskou volbou generálního ředitele Českého rozhlasu. Václav Kasík obhajoval funkci proti dvěma podřízeným z rozhlasu: šéfovi okruhu ČRo Region Richardu Medkovi a řediteli ČRo 1 – Radiožurnálu Alexandru Píchovi. Tehdy radní omlátili projekt stanice pro mladé Kasíkovi o hlavu, protože ho nasliboval už při svém prvním zvolení v roce 1999. Aby byl zvolen ředitelem celého rozhlasu i tentokrát, musel slíbit jisté záruky.
Tou zárukou v případě stanice ČRo 4 bylo vyhlášení termínu, ke kterému veřejnoprávní rozhlas zprovozní okruh pro mladé. Kasík jej stanovil na 1. prosince 2005 – až po spuštění tří jiných digitálních okruhů, zpravodajského Rádia Česko, okruhu D-dur věnovaného vážné hudbě a vědecko-populární stanici Leonardo. Prý proto, že ČRo 4 je nejnáročnější na přípravu. Rádio Wave skutečně zahájilo vysílání loňského 1. prosince, ale jen „do zdi“, tedy uvnitř budovy na Vinohradské. Šalamounské řešení – a radní proti němu nic nesvedli, protože vágní formulace v zápisu jednání rady nehovořila, jak, kam a pro koho bude Rádio Wave od 1. prosince 2005 vysílat.
Posluchači se dočkali minulý pátek 13. ledna. Krátce před jednou hodinou odpoledne se na frekvenci 100,7 MHz z vysílače Cukrák pro Prahu a střední Čechy odmlčelo středočeské regionální vysílání ČRo a nahradila ho půlhodinová úvodní smyčka Rádia Wave. Živé vysílání následovalo v symbolických 13 hodin a 13 minut. Bez předchozího upozornění pro převážně starší posluchače ČRo Region, že se na ně z jejich oblíbené frekvence vyvalí hip-hop a punk rock.
Takové maličkosti bych ale Českému rozhlasu nevytýkal. Spíš si opravdu myslím, že by bylo dobré promyslet všechny možnosti, jak tuto stanici dostat hlavně do regionů a dalších větších měst. Praha je opravdu atypická a bez podobné veřejnoprávní stanice by se klidně obešla. Pokud by si dramaturgové ČRo vyjeli někam jinam, třeba do východních Čech (bývám tam často, tak můžu porovnávat), určitě by mi dali za pravdu, že tam je třeba Rádia Wave jako sůl.