Cenzura v České televizi?

Na Kavčích horách se rozhodli neodvysílat dokument Bezesné noci o pět let starých událostech okolo krize v České televizi. Film Radima Špačka a Davida Čálka při předloňské premiéře v pražském kinu Světozor vychválil tehdejší šéf akvizic ČT Jan Rubeš, jeho nástupce Václav Kvasnička jej ale nechce pustit do vysílání, protože „dnes je ČT někde jinde a nechce se vracet“. Přitom se mu také líbí.



A tak o tom Lidové noviny na titulní straně úterního vydání napsaly, že v ČT je cenzura. Pěkně v poutáku u titulu. Co na tom, že třetí strana Téma už o žádné cenzuře nehovoří, protože logicky o cenzuru jít nemůže. Špaček s Čálkem natočili skvělý sběrný dokument, který nikomu nestraní, dokonce ani nekomentuje tehdejší události, jenom zachycuje práci obou znepřátelených skupin. Televize ho odmítla, stejně jako odmítá mraky dalších nabídek od externích dodavatelů.

Takže cenzura ne, jenom prachsprosté obavy. Z čeho? Že by si někdo náhodou všiml generálního ředitele Jiřího Janečka, jak s trikolorou moderuje Události? Že by bylo hodně lidem trapno, co to vlastně před pěti lety podporovali a kvůli čemu mrzli na Václaváku? Že by se pár lidí nechtělo v téhle souvislosti vidět na televizní obrazovce? Dokument o vánočních svátcích nakonec odvysílala soukromá parlamentní televize 24cz. Ve třech reprízách a s diskusním studiem o tehdejších událostech.

České televizi by ale takový dokument slušel. Zvlášť v době, kdy se jí daří z druhého programu dělat opravdu zajímavý mix kulturních magazínů, dokumentů a alternativních filmů. Bezesné noci by se na dvojce vyjímaly opravdu skvěle, nejlépe v tematickém večeru od osmi hodin a s diskusí, které by se – kdyby se nebál – mohl zúčastnit i Jiří Janeček. Byť během krize nesehrál žádnou důležitou roli. A jistě by mohla přijít i europoslankyně Jana Bobošíková, exradní Jana Dědečková nebo moderátor Jan Kraus.

Až se ČT odhodlá k takovému kroku, budeme moci opravdu říct, že svoji krizi strávila. Zatím ale události zpřed pěti let bobtnají v jejích útrobách a mohou kdykoli přerůst v podobné události jako tehdy před Vánoci. Dokud si účastníci téhle krize nepřiznají, že se stali nástrojem politického boje a jednoduše naletěli na úderná hesla o ohrožené svobodě slova, nemůžeme čekat od vedení ČT, že by se odhodlalo takový dokument zařadit do vysílání. Snad na něj nebudeme čekat dalších pět let.