Libore, ty ses zasnoubil?

Přistál mi v pracovní poště takový mail. Předmět zprávy: Libore, ty ses zasnoubil? Odesílatel: televize Prima. Obvykle mi z Primy chodí obyčejné tiskové zprávy, jako že se jim během VyVolených úžasně zvýšila sledovanost nebo že za rok 2005 překonali veškeré rekordy, ale informace takového kalibru, to tu skutečně ještě nebylo.


Taky jde o tiskovou zprávu, ale trošičku jiného rázu. V kostce řečeno, informuje o tom, že se moderátor VyVolených Libor Bouček během přenosů ze Slovenska, vyvolaných okolnostmi, které jsem popisoval v Reflexu 48/05 (viz http://www.reflex.cz/Clanek21896.html), zabouchnul do nějaké buchty z Bratislavy. Konkrétně do moderátorky Televizních novin na Markíze Mariany Ďurianové. „O jejich zasnoubení již informoval slovenský tisk,“ libuje si Prima v nepodepsaném textíku, na jehož závěru Bouček říká, že se nerad baví o svém soukromí, ale že o tom, co se psalo na Slovensku, ví.
Promnul jsem si oči a odepsal na adresu, odkud zpráva přišla, zdali Prima spustila nějaký speciální servis pro bulvár? Za chvíli přišla odpověď: prý si spletli databáze novinářů. Asi jsem spadl mezi ty, kterým televize předžvýkává zprávy, které se pak objevují na titulních stránkách Blesků, Šípů, Ahů, SuperSpyí a kdoví čeho všeho ještě. Ten samý den ke mně doputovala ještě zpráva s titulkem „Dana Morávková se stala světovou tváří brýlí Kio Yamato“. Doplňoval ji krátký textík „Tatínka Rubeše musí poslouchat nejen v seriálu, ale i v divadle“.
Aby toho nebylo dost, ze stejného soudku je i tisková zpráva o Vladkovi jako prvním VyVoleném v pořadu Dementi. Kupříkladu se v ní píše: „Vladka ale zaujala výborná atmosféra při natáčení pořadu. "Přítomní diváci ve studiu se hrozně smáli, ale asi ne mně," usmívá se Vladko.“ Opravdu jsem netušil, jak takové „televizní špeky“ vznikají. Že si je televize (nebo alespoň Prima) píší samy a pak je příslušný novinář už jen „učeše“, případně se pod ně jenom podepíše.
A tak jsem si dal soukromý domácí úkol. Jelikož si i nadále na svoji výslovnou žádost nechávám posílat „tak trochu lehčí tiskový servis“ Primy, porovnám její tiskové zprávy s texty, které budou vycházet v našem bulvárním tisku. O výsledcích vás budu neprodleně informovat.