Úžasně vyvážený volební rok vám přeje Paroubek

O zrušení pořadu Bez obalu se toho napsalo už hodně – od toho, že byl příliš drahý a moderátor Milan Šíma do něj propašovával na základě smlouvy s Úřadem vlády témata o Evropské unii (a měl si za to nechat platit) až po skutečnost, že za jeden z hlavních důvodů ukončení spolupráce s jeho producentem, společností Centrum pro média, ČT označila „nevyváženost“ pořadu.


Televize se opřela o analýzu společnosti Inno Vatio/Media Tenor, která ale na posuzování evidentně publicistického pořadu (co jiného mohou být glosy na události uplynulého týdne?) použila kritéria pro zpravodajství. Trošku velký přešlap na firmu, která se tváří tak velmi analyticky. Ale o tom už nechci psát, média tyto informace přežvýkala dost a dost. Co nepřežvýkala, je dopisování generálního ředitele ČT Jiřího Janečka s Úřadem vlády, který si na pořad Bez obalu stěžoval.
Z něho totiž jasně vyplývá (viz http://www.digizone.cz/tiskove-zpravy/stiznost-uradu-vlady-na-porad-bez-obalu/), že premiér Paroubek a jeho podřízení nejen že nemají smysl pro humor, ale prostě nemají ani smysl. Tvrdit, že redakční kolega Miloš Čermák hrubě zkresluje skutečnost a lže, když parafrázuje výrok Václava Havla (po schůzce s Jiřím Paroubkem), že „by mu to se současným premiérem klapalo“ na „že by ho kleplo“, může skutečně jen idiot. Což Janeček elegantně vysvětluje ve své odpovědi (viz http://www.digizone.cz/tiskove-zpravy/odpoved-jiriho-janecka-na-stiznost-na-porad-bez-obalu/).
„Jde o natolik jasnou nadsázku a věc ve skutečném dialogu vyloučenou, že vést o tom seriózní debatu postrádá smysl. Jistě by se mohlo stát věcí diskuse, nakolik to byl žert vkusný, případně opravdu vtipný, ale žádný soudný divák nemohl tuto závěrečnou větu brát jako vážně míněnou informaci,“ píše Janeček. A dodává: „Stěžovat si na podobně konstruovaný komentář je, obávám se, stejně účelné, jako klást novinové karikatuře či glose - navíc ještě velmi nevinné ve srovnání s příklady z jiných oblastí české žurnalistiky - za vinu, že zlehčuje vážnost karikovaných.“
Ano, Janeček uhodil hřebík na hlavičku. Není sporu o tom, jak Úřad vlády a premiér Paroubek uvažují. Žádnou legraci, pokud to je legrace na náš účet. A už vůbec ne půl roku před volbami! Janeček se sice pořadu zastává, měsíc na to ale televize Bez obalu zrušila. Nad důvody vidí otazník, těžko si ale celou záležitost vysvětlit jenom jako konec jednoho drahého, externě dodávaného týdeníku. Protože pak by se televize neodvolávala na praštěnou analýzu společnosti Inno Vatio/Media Tenor, která nedává v souvislosti s Janečkovým dopisem na Úřad vlády vůbec žádný smysl. Nebo snad Janeček změnil po měsíci názor?
Celá ta peripetie má celkem logické vysvětlení. Blíží se parlamentní volby, a předvolební období bývá pro televizní šéfy a šéfredaktory zpravodajství kritické. Zvlášť pro ty veřejnoprávní. Kdejaký Paroubek je může obvinit z neobjektivity a účelovosti. Kombinace pitomého politika a ustrašeného televizáka je potom vražedná. Kolik satirických pořadů vyklidí obrazovku, aby se po červnových volbách potichu vrátily zpátky? Kolik takových pořadů zůstane i přes blížící se volby, ale dramaturgové do nich budou zvát bezzubé hosty, u kterých nehrozí, že by plácli něco politicky nekorektního a ještě tak nešťastně, že by se to nedalo vystřihnout?
Stačí k tomu jen jedna stížnost. Z patřičných míst od panáka, co nerozumí srandě a má funkci. Jako za komunismu.