Stephen Foehr – Tanec s Fidelem

Knížka pro hudebníky, ale nejen pro ně. Američan Stephen Foehr, cestující spisovatel, jak sám sebe nazývá, a obdivovatel dobrodruha Richarda Halliburtona, zachycuje svoje putování Kubou, ne však putování čistě „baťůžkářské“, nýbrž reportážní a zvídavé, mapující život a názory současných kubánských muzikantů, popisující prostřednictvím jejich vyprávění vývoj a směřování hudby na Kubě, od náboženských mysterií santería a abakuá, které s sebou na Kubu přinesli afričtí otroci, až po současnou pestrou směsici rytmů a stylů - rumbu, rap, hip-hop, hudbu inspirovanou hnutím Nueva Trova, jazz, reggae…


S autorem doslova prošmejdíte Havanu a přesunete se do Santiaga de Cuba. V Havaně se ubytujete se ve čtvrti Vedado, v bytě zubařky a plastického chirurga, který si načerno přivydělává taxikařením, dostanete se do bytů hudebníků, do jejich nahrávacích studií, na veřejné produkce na střeše domu, na náměstí, zakusíte sexuální vábení kubánských tanců, zjistíte, jaký mají názor Kubánci na film Buena Vista Social Club, na americký hudební trh, na který nemohou dosáhnout, a pokud, tak za jakou cenu. Dozvíte se, že pokud žijete na Kubě a jste talentovaným muzikantem, můžete nejen zdarma vystudovat, ale také dostávat od státu jako muzikant plat, takže se můžete naplno věnovat hudbě, nehledět na komerci, a získáte dostatek času opravdu se vypracovat. Jaký je život, a to nejen hudebníků na ostrově, který je léta pod americkou obchodní blokádou, načerpáte z této knížky.
„Kubánci potřebují hudbu jako ryba potřebuje vodu. Celou dobu mého pobytu na Kubě jsem nikdy nenarazil na kavárnu nebo restauraci, kde by hudba nebyla stejně nepostradatelnou součástí jako denní menu. Když v taxících nehrála hudba ohlušující hlasitostí, pasažéři se hašteřivě ptali řidiče, co se děje. Odmítali uvěřit, že – jak tvrdil řidič – rádio nefunguje, a sami kroutili všemi knoflíky, aby se přesvědčili. Zřídka jsem se ve městě ocitl z doslechu hudby, vycházející snad z každého domu. Jednoho památného večera měli všichni obyvatelé šesti bloků v jedné ulici naladěnu tutéž stanici s vážnou hudbou, což mi poskytlo nádherný hudební doprovod na mé cestě.“ Pokud nemáte rádi muziku, rozhodně si tuhle knížku nekupujte. Stephen Foehr v ní totiž přinesl nejen živý, ale co se týče informací, naprosto vyčerpávající pohled na Kubu skrze srdce kubánských muzikantů. V opačném případě budete nadšeni.

Z anglického originálu přeložila Simoneta Dembická
Vydal Jiří Vaněk v Brně roku 2005
Cena v knihkupectvích 229 Kč