Povídky z Krejčířovy kapsy

Největší český seriózní deník si zase zainvestigoval. Vyslal pátrače Jaroslava Kmentu na Seychely za Radovanem Krejčířem, ten s ním udělal rozhovor a MF Dnes ho tiskne na pokračování. Krejčíř povídá cosi o pletkách sociální demokracie s organizovaným zločinem a pár měsíců před parlamentními volbami pěkně zatápí torpédoborci Paroubkovi.


Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek se neudržel a napsal do novin reakci, co že si to pánové z MF Dnes dovolují. Vyšla mezi dopisy čtenářů. „V tomto rozhovoru je sociální demokracie obviněna ze spolupráce s organizovaným zločinem. Obvinění už nemůže být vážnější, ale není doloženo jediným důkazem, není podepřeno žádným jiným nezávislým zdrojem,“ píše v textu Zaorálek. A zlobí se, že MF Dnes poskytla takovému raubíři, který navíc utekl před spravedlností do zahraničí, takový prostor přímo na titulní straně.
Člověk ani nemusí být příznivcem sociální demokracie, aby dal Zaorálkovi za pravdu. „Vypadá to, že jakékoli individuum, které přijde do redakce s nějakým pořádným plivancem na sociální demokracii, dostane v tomto listě exkluzivní místo,“ rozčiluje se šéf sněmovny. Ne, v tomhle Lubomír Zaorálek jistě nemá pravdu. Pokud to individuum není patřičně zmedializované, neuprchlo z Mírova, nezpronevěřilo peníze akcionářů kupónové privatizace a neužívá si na Bahamách, nebo neprovozuje nevěstinec a přitom se kamarádí s rodinou premiéra, prostor na titulní straně nedostane.
Jinak je ale kritika MF Dnes oprávněná. Tento deník už dávno ztratil kredit objektivních a nestranných novin. Víc než dobrá novinářská práce ho prodávají prvoplánové skandály. Tu a tam se cosi přifoukne, dá se prostor jenom jedné straně, případně se té druhé vloží do pusy jediná citace. Aby bylo etice a základním novinářským pravidlům učiněno zadost. Hlavně že se budeme dobře prodávat.
Lubomír Zaorálek ve svém dopise MF Dnes vyzývá: „Uveďte jediný důkaz, svědectví, které vás opravňovalo uvěřit člověku stíhanému pro nejvážnější zločiny. Pokud nemáte žádný jiný zdroj, pak se v tomto případě chováte jako ten nejhorší bulvár.“ Jenže co čekat od novin, které nemají na trhu jedinou srovnatelně silnou konkurenci, a tak zcela nesmyslně zápasí s Bleskem?
P.S.: Moc bych se nedivil, kdyby v MF Dnes brzy vyšly ukázky z připravované knihy Radovana Krejčíře. To teprve bude fičák.