Skupina autorů „Weekenders“ - Víkend v Kalkatě

Portrét indické Kalkaty, města protikladů od mladých britských spisovatelů. Představte si, že vás kdosi vyveze na pět dní do indické Kalkaty a dostanete za úkol napsat povídku z tohoto prostředí. Asi tak vypadal výlet skupiny britských spisovatelů, kteří si říkají „Weekenders“. Stejní autoři (v užším složení) získali před čtyřmi lety ocenění za knihu Travels in the Heath of Afrika (Cesty v srdci Afriky), která popisovala život v Súdánu.

Připočteme-li k atraktivnímu nápadu zmapovat realitu zajímavého místa také skutečnost, že výtěžek z prodeje knížky putuje do fondů UNESCO, a většina autorů jsou mladé britské literární talenty, je hodnota knihy zaručena. A pravdou je, že to, co od takové knížky můžete očekávat, naplňuje vrchovatě. Každý z autorů se úkolu napsat povídku zhostil jinak, a tak si přečtete jak literární filosoficko-historickou esej (Noční rybolov Belly Bathurstové), tak reportážní povídku (Nůž Monici Ali), nebo klasickou povídku, která by se mohla odehrávat kdekoliv (Orientace v realitě Irvine Welshe – mimochodem autora Trainspottingu a Acid House). Tématicky sice popisují autoři stejné obrazy, charakterizující Kalkatu - kult Matky Terezy, rozpadající se koloniální architekturu, bengálskou renesanci a Rabíndranátha Thákura, kastovní systém, bohatství v sousedství nejhlubší chudoby, epidemii AIDS, malomocenství, Háorské nádraží a jeho děti ulice, slumy přeplněné venkovany, přijíždějícími do Kalkaty v naději na lepší život, charitativní organizace pečující o nemocné, chudé, o opuštěné děti… - to vše ale v příbězích postav, napsaných lehkým perem zkušených autorů, takže nejen, že mají povídky spád, jsou napínavé, poutavé, živé, ale mnohdy netušíte, kde se realita promíchala s fantazií. A přitom je zřejmé, že postavy z povídek musejí být odrazem živých lidí, které autoři během pěti dnů v Kalkatě potkali, a popisované prostředí odráží zkušenosti, které s ním autoři sami udělali. Toužíte s chlapcem Dípakem po vysněném noži, doufáte, že rodiče Mandal a Lilian najdou své děti, věříte, že pan M. opravdu zamiloval do dívky nemocné AIDS…
Ochutnávka: „Na jedné stanici se kolem obrazovky shlukl dav lidí - a v rozrušení, které provázelo jeden gól Brazilců, strčili nějakého člověka do kolejiště a on zahynul. A to nebylo jediné úmrtí, pokračoval můj známý. Dřív lidé v Kalkatě páchali sebevraždu skokem z vysoko se tyčícího Ochterlonyova památníku. Tohle město ironie mě zase jednou umlčelo a metro Satjadžita Ráje se řítilo tmou do nitra Kalkaty.“ (z povídky Cesta metrem Sama Millera)
Troufnu si říci, že přečtením této knížky uděláte s Kalkatou více zkušeností, i hlubokých osobních prožitků, než by se vám podařilo jako náhodným turistům. Proto chcete-li vědět, jak žije Kalkata těchto dnů, vzdělat se o její historii, společensko sociologických tématech, a přitom se pobavit a obohatit, začtěte se do Víkendu v Kalkatě.
Vydalo nakladatelství BB/art, s.r.o. ve spolupráci s nakladatelstvím Jiří Buchal, 2005 Z anglického originálu přeložila Zora Freiová Cena 199 Kč.