Paroubkův fatální přešlap

Pokud vyhrajeme parlamentní volby, změním tiskový zákon, aby se média a novináři nemohli chovat jako na Balkáně, hřímal o víkendu z tribuny předsednictva ČSSD premiér a čerstvě potvrzený volební lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek. Výrok o spolupráci s Marťany je proti tomu nevinný žert. Paroubek se přestává kontrolovat. Rozumně uvažující lídr politické strany, která aspiruje na třetí volební vítězství za sebou, by si takový výrok neměl nikdy dovolit.


Proč chce Paroubek měnit tiskový zákon? „Osmdesát procent médií je proti nám,“ prohlásil premiér podle serveru iDnes. Jestliže si opravdu myslí, že změnou zákona donutí vydavatele, aby jejich tituly psaly o ČSSD přívětivě, fatálně se mýlí. A pokud kalkuluje s tím, že se média po jeho prohlášení „uklidní“ a začnou sociální demokracii vychvalovat, pak může čekat úplný opak. Paroubek spáchal mediální harakiri. Který volební lídr by si mohl tři čtvrtě roku před volbami dovolit takové faux pas?
Není to poprvé, co Paroubek hrozí změnou tiskového zákona. Jestliže ale premiérova dřívější prohlášení souvisela spíše s tím, jak si bulvár vzal na paškál jeho manželku a byla pro stranu v podstatě neškodná, nynější výrok je Paroubkovou zásadní politickou chybou. Konzultoval vůbec s někým svůj projev? Nebo si ho napsal sám a o médiích jen tak bohapustě plácnul? Uvědomuje si vůbec, co tím způsobil?
Paroubek se rád ukazuje na veřejnosti a není tajemstvím, že kvůli prezentaci v médiích dokáže během jediného dne oblétnout vrtulníkem několik akcí stovky kilometrů od sebe. Očekává snad, že k němu budou média nadále tak přívětivá? CzechTek byl prvním mediálním přešlapem, ze kterého se měl Paroubek poučit. Takhle to spíš vypadá, že premiér uchlácholený nárůstem předvolebních preferencí přestává rozumně uvažovat. Volby se dají prohrát různě, nejpitomější způsob je ale poštvat proti sobě v rozhodující chvíli novináře. To by Gerhard neudělal.