A.P. Čechov, A.T. Averčenko, M.M. Zoščenko – Nic k smíchu

Povídková knížka tří mistrů ruského humoru a satiry. Nepřejíte se, ale rozhodně uspokojíte všechny smysly. Povídky chutnají jako drobné zákusky, každý jiné chuti, barvy a tvaru. Jsou krátké, někdy doslova miniaturní, ale o to je zajímavější okusit, co lze na malém prostoru, s minimem slov, říci. Máte-li rádi Čechova, a kdo by, nahlédnuvši do ruské literatury, neměl, zjistíte, že stejně dobré povídky napsali i další spisovatelé, jen ne tolik známí a proslavení.

I pro tento objev je knížka užitečná. Povídky jsou řazeny do tématických triád, pojmenované rčeními: „je to sice dražší, ale“, „ožeňte se pánové, rozhodně se ožeňte“, „milej dědečku, přijeď prosimtě“,… a řazeny podle data životů Čechov, Averčenko, Zoščenko. Povídky mapují téměř padesátiletou cestu ruského humoru a satiry, od období carského Ruska, až po komunismus. Poznáte autora této ukázky? Pravděpodobnost úspěchu je jedna ku třem:
„Něco vám řeknu, mládenci – já nemám rád baby, co nosej klobouček. Protože jakmile je ženská v kloboučku, nebo si dejme tomu navlíkne hedvábný punčošky, nebo chová v náručí malýho pejska, nebo má třeba zlatej zub – tak takováhle aristokratka pro mě není baba, ale vzduch. To víte, svýho času jsem se ojednu takovou aristokratku samo sebou zajímal. Tu a tam jsem si s ní jen atak vyšel ven, nebo do divadla… No a v tom divadle se to taky všechno seběhlo. Protože v divadle rozvinula svou ideologii takříkajíc v plným rozsahu.“
Za upozornění rozhodně stojí vzhled knížky. Přebal má z černého tvrdého papíru, na jehož vnitřní straně objevíte tužkou nakreslené portréty spisovatelů visících v rámech na chodbě. Na konci chodby jsou nakresleny dveře, kde na tabulce na nich visící, stojí v azbuce: pjerevod: L. Dvoržak. – Skvostné, vtipné, a akurátní ke knížce tohoto typu.
Pokud by se hlasovalo o nejkrásnější knížku tohoto roku, tahle povídková sbírka by v klání rozhodně neměla chybět. A chcete-li udělat radost kamarádům, známým, příbuzným, nejen rusofilům, za podobný dárek se nikdy nemusíte stydět.
Doporučená cena 239 Kč.
Vydalo nakladatelství Argo, 2005