Vovka proti islamizaci Evropy

V dramatickém boji proti „policejnímu státu“ jaksi zapadla zpráva o tom, že se europoslanec Vladimír Železný pokouší o comeback v české politice. Novopečený předseda Nezávislých demokratů (NEZ/DEM), přede dvěma lety jediný senátor zvolený hned v prvním kole, se dokonce nechal slyšet, že by rád zasedl v příští vládě. Přesněji řečeno, že by tam rád viděl zástupce svojí NEZ/DEM.



Což o to. Věrné voliče si Železný určitě najde. Možná jich nebude tolik jako svého času na Znojemsku (už při volbách do Evropského parlamentu Železného v preferenčních hlasech předehnala Jana Bobošíková – oba tehdy kandidovali za stranu Nezávislých, s níž se Železný později rozhádal), ale pokud se mu podaří přesvědčit další mediálně známé tváře, mohl by atakovat pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Co však může Železný a jeho NEZ/DEM nabídnout? Jestliže na Znojemsku bývalý šéf Novy mluvil o víně a okurkách, při volbách do EP zase o českých národních zájmech, nemůže nová politická strana na celostátní úrovni otevřít příliš mnoho nových zajímavých témat. Tedy pokud nechce sklouznout k jasnému populismu. Železný je ale jako kolovrátek: mluví o revizi podmínek členství České republiky v Evropské unii, obraně proti islamizaci Evropy, či podpoře tuzemských vinařů a zemědělců. A jako bonus nabízí úpravu zákona, aby si český řidič mohl dát před jízdou jednu sklenku vína nebo piva.

Několik různorodých cílů, odlišné voličské skupiny. Budou voliči přemýšlet o tom, jak chce Železný tyto sliby splnit? Vezmeme-li to po pořádku: revize podmínek členství ČR v EU. Dobrá, na tom by se NEZ/DEM mohli domluvit s ODS. Obrana proti islamizaci Evropy. Co tím Vladimír Železný myslí? Jako že zřídíme pro muslimy ghetta a budeme je kontrolovat, jestli náhodou nachystají teroristické útoky? Nebo jim pro jistotu úplně zakážeme cestovat do členských států unie? A proč rovnou nemluví o Romech, to by přece na prostého českého voliče zapůsobilo mnohem víc!

Podpora vinařů a zemědělců, to by Železnému asi šlo. I když: jak to dopadlo se záchranou oněch pověstných znojemských okurek? Podpora alkoholu za volantem ve státě, kde je největší spotřeba piva na hlavu, zní opravdu pěkně. V situaci, kdy si velké procento řidičů to pivo nebo sklenku vína před jízdou skutečně dá a ani k tomu nepotřebuje speciální legislativní pardon, je ale zbytečná. Něco jako legalizace prostituce. Povolíme jedno pivo a budeme tak trochu počítat s tím, že si řidič už druhé nedá?

Chápu Železného a jeho předvolební úvahy. Pomalu se tvoří povolební koalice ODS a KDU-ČSL, možná si ale tyto dvě strany samy nevystačí. Kdo by jim mohl pomoci? Určitě ne US-DEU, ta se do sněmovny nedostane. Jistě ne Strana zelených, protože i kdyby se do sněmovny dostala, má blíž k sociálním demokratům než k ODS. Další alternativa neexistuje. Zatím. Mít pravostředovou stranu se stabilní voličskou základnou těsně nad pět procent by se mohlo setsakramentsky vyplatit. Takový druhý jazýček na vahách, druzí a rafinovanější lidovci.

Jenom si nedokážu představit, jaký post by byl pro Vladimíra Železného nejvhodnější. Ministr kultury? Nebo snad zemědělství? Čert se v tom vyznej…