Karel Gott se zasloužil o stát

Debaty o udělování státních vyznamenání většinou nesleduji. Je jasné, že ať bude na Hradě kdokoli, vždycky bude okruh vyznamenaných nějakým způsobem ladit s vkusem a známostmi aktuálního prezidenta. Polemika, která se opakovaně objevuje okolo případného vyznamenání Karlu Gottovi, je ale něco jiného.



Poslanecká sněmovna návrh na zařazení Gotta mezi „vyvolené“ těsně zamítla. Zbývalo pět hlasů. Sociálnědemokratický poslanec Oldřich Němec poté sepsal petici, kterou hodlá zaslat Václavu Klausovi. Sehnal pod ni podpisy 69 zákonodárců napříč politickým spektrem, mj. od Vlastimila Tlustého a Ivana Langera z ODS nebo od vicepremiéra Bohuslava Sobotky (ten ji prý podepsal proto, že Gotta poslouchá jeho maminka).

Nikdo poslancům nebere možnost sepisovat petice. Ostatně, petiční výbor sněmovny se každou chvíli zabývá nějakými občanskými protesty, tak proč by si to poslanci nemohli vyzkoušet naopak. Zásadní otázka ale zní: má taková petice smysl? Poslanec Němec tvrdí, že se Karel Gott zasloužil o stát víc, než kterýkoli politik. Čím? Jak? Tím, že zpívá? A co společného s tím má stát?

Chápal bych, kdyby se Gott nějakým způsobem systematicky věnoval charitě. Argumentovat ale vysokou společenskou oblibou a „výbornou prezentací České republiky v zahraničí“ je poněkud liché. Pokud mají poslanci na mysli oněch pár koncertů na různých mezinárodních akcích a výstavách, asi by si měli uvědomit, že zpěváci na nich nevystupují proto, aby reprezentovali stát, ale kvůli honoráři. A zaměňovat popularitu se zásluhami o stát je opravdu pitomé.