Proč se Gábina Osvaldová zaprodala?

Tak padla další bašta. Vtipná, satirická Gábina Osvaldová. Zatímco se textařka v minulém vydání čtvrtečního magazínu MF Dnes holedbala a povyšovala nad umělce typu Michala Davida a uváděla jako blbý text jeho „Díváme se z paneláku na výfuky náklaďáků. Je to naše věc, my to dobře víme, na čem záleží, tomu rozumíme,“ který neopomenula komentovat slovy, že jde o „takové hovadiny, že je to až do nebe volající“.

V době podávání rozhovoru ale už sama vyráběla neméně podobnou hovadinu. Co jinak říci na tato spojení: „Energie stálý tok, letos jako napřesrok a to skvěle umí ČEZ a já ho za to chválím. My jsme všichni ČEZ, my jsme všichni ČEZ, tak pojďme si připít na zdraví. My jsme všichni ČEZ, jsme všichni ČEZ, tak ať nám to svítí.“ Z profesně textařského hlediska nic, pokud text sedne do hudby.
Z morálního hlediska? Netrvalo ani týden od vytištění rozhovoru s morálními stanovisky, když se na veřejnosti objevila hymna ČEZ, ke které napsala text Gábina Osvaldová. Hovadina podobné úrovně jako citovaný text Michala Davida. Co na tom? Když mohou dosud hodnověrní umělci, zaplaceni právě za svoji hodnověrnost, propagovat prášky na praní, přípravky na hubnutí, zaručeně nejlepší auta, proč by Gábina Osvaldová nemohla napsat „hovadinu“ za peníze? Samozřejmě nikdo nikomu nebrání, aby dělal, co uzná za vhodné. Jen by se přitom neměl pouštět v rozhovorech do morálních stanovisek. Gábina Osvaldová, která si dosud ve svém profesním životě vyzkoušela kde co, včetně odhalené scény ve filmu, parodií s Markem Vašutem, se držela zatím v mezích stylu, v uvěřitelnosti, vtipně, sarkasticky, inteligentně a nad věcí. A proto se jí dalo věřit, že některé věci by prostě nedělala. Jenže teď zbyl jen trpký pocit, že ona, stejně tak jako spousta dalších lidí, je jen na prodej. Nepřemýšleli jste někdy, že by stálo za to sestavit seznam umělců, kteří zůstali věrni své tváři a nikdy se neprodali? A postupně odškrtávat morální odpadlíky? Mně napadá jen namátkou několik morálně zaručených jmen: Iva Bittová, Radůza, Nohavica… Aby měl člověk alespoň trochu pocit, že pár lidí mezi námi má ještě morální zábrany, a nad rčením „těch peněz není nikdy dost“, se jen usmívá.