Trabant vyráží do boje

S pobavením jsem si přečetl tuto a předchozí sobotu velké rozhovory MF Dnes s řediteli televizí Nova a Prima, Petrem a Martinem Dvořákem. První přirovnával „svoji“ Novu k BMW a Primu k trabantu, druhý zase tvrdil, že do dvou let bude z Primy nejsledovanější česká televize. Obojí je trochu úsměvné.


Chápu nervozitu Novy; kvůli zakořeněnému odporu k vlastní dramatické tvorbě, která na Barrandově přežívala ještě od dob Vladimíra Železného, zaspala a Prima jí vyfoukla nápad na „nekonečný seriál“. Ne že by Rodinná pouta nějak zázračně zvýšila celkovou sledovanost Primy, ale diváci jí stále mírně přibývají – zatímco Nově se už nějaký ten pátek ztrácí. A lepší to asi nebude. I Petru Dvořákovi je jasné, že v ideálním případě udrží sledovanost Novy na dnešních číslech.
Mnohé rozhodne podzim, na který obě televize nachystaly neuvěřitelně mnoho zajímavých, ale také produkčně drahých novinek. Reality show Big Brother i její maďarská podoba VyVolení přijdou na desítky milionů korun. Obě televize točí nové seriály a chystají nové soutěže. Ještě přede dvěma lety neuvěřitelná představa. Ty tam jsou doby, kdy si nováci a primáci nelezli do zelí a v některých oblastech dokonce spolupracovali. Třeba v nákupu zahraničních pořadů.
Jenže bezstarostnému proplouvání na trhu bez konkurence odzvonilo. Prima dostala začátkem letošního roku první větší ránu z Barrandova v podobě tvrdě konkurenčních slev na reklamní časy na Nově. Od Primy odešlo několik důležitých inzerentů a přišla o stovky milionů korun. Musela upravit svoji obchodní politiku, zbavit se některých neúspěšných netelevizních aktivit (Mladý svět) a teď se jí prý zase daří. Ale zase ne tolik, aby si mohla dovolit na podzim prohrát.
Je to taková hra o vabank, která může Primu potopit, říká šéf Novy Petr Dvořák a zřejmě má i pravdu. Jenže zaplať pánbůh za ni. Jak by asi Nova s Primou dnes vypadaly, kdyby si tvrdě konkurovaly hned od začátku? Ještě přede dvěma lety bylo jejich vysílání naprosto příšerné. Lidská paměť je naštěstí chatrná, ale zkuste si jen letmo vzpomenout, co divákům nabízel Železný a jak největší programovou bombou Primy byla Žena za pultem. Děsná představa, že?