Udržovač v čele Českého rozhlasu

Koho myslíte, že Rada Českého rozhlasu zvolí generálním ředitelem? zeptala se mě ve středu dopoledne redaktorka zpravodajského kanálu ČT24. Popravdě jsem odpověděl, že nečekám žádné překvapení a že ředitelem bude znovu Václav Kasík, případně že by mohl překvapit další z trojice finalistů, šéf okruhu Regina Richard Medek, který ale patří ke Kasíkovým blízkým spojencům.



Středeční volba ředitele veřejnoprávního rozhlasu se poněkud protáhla, nakonec bylo potřeba tří kol. V prvním vypadl další finalista konkurzu, ředitel Radiožurnálu Alexandr Pícha. Kasík a Medek dostali po čtyřech hlasech z celkového počtu devíti radních. Pro zvolení ředitele je potřeba hlasů šest. Ve druhém kole se jim blížil více Medek – dostal pět hlasů, zatímco Kasík jen čtyři. Následovala půlhodinová přestávka a po ní rozuzlení: Kasík se sedmi hlasy exceloval nad Medkem s pouhými dvěma hlasy.

Nečekal jsem nic jiného. O Kasíkově znovuzvolení (podobně jako o nedávném třetím vítězství Milana Stibrala v konkurzu na šéfa ČTK) se hovořilo už od chvíle, kdy rada vypsala výběrové řízení. Mezi zainteresovanými se dokonce spekulovalo o tom, že radní Kasíka potvrdí ve funkci bez otevřeného výběrového řízení. Nakonec to bylo jinak: rozhlasová rada sice otevřela konkurz pro všechny zájemce, ale Kasíka, Medka a tehdejší šéfku Frekvence 1 a Evropy 2 Kateřinu Fričovou přímo vyzvala, aby se přihlásili.

Když se mě ve středu odpoledne ptali na BBC, zda Český rozhlas v posledních šesti letech prospíval natolik, že si Václav Kasík zasloužil znovuzvolení do funkce, odpověděl jsem, že to není ani tak o tom, zda rozhlas prospíval, jako o tom, že nikomu neškodil. A nikomu neškodil ani Václav Kasík. Vždyť kolikrát se o řediteli Českého rozhlasu za těch šest let veřejně mluvilo? Odvážil se k nějakým razantním krokům? Dovolil si někdy ostře kritizovat poslance kvůli průtahům se zákonem o koncesionářských poplatcích?

Ne, Václav Kasík šel spíše cestou kompromisu. Dohodnout se s každým a o všem. Zkrátka takový rozhlasový diplomat. Takový ředitel se rozhlasové radě a Poslanecké sněmovně, která radu přímo kontroluje, náramně hodí. Nebude dělat problémy. Co na tom, že projekt, s kterým zvítězil v roce 1999 a v němž sliboval například zavedení nového okruhu pro mladé posluchače, lepší formátování stávajících stanic ČRo, dořešení regionálního vysílání či otázky hudebního vysílání (které je třeba na Radiožurnálu opravdu příšerné), tak úplně nedodržel?

Když Kasík před šesti lety přišel na Vinohrady, jeho předchůdce Vlastimil Ježek připravoval radikální změny ve vysílání všech stanic ČRo. Měly se ještě více zaměřit na různé typy posluchačů a celkově vyprofilovat. Mělo dojít i na onu stanici pro mladé, o které se mluví od roku 1993 (letos na podzim by měla skutečně začít vysílat, ale jenom na internetu). Kasík tyto plány shodil ze stolu a rozhlas zakonzervoval v tom stavu, v jakém ho převzal. Neriskoval velké změny a také nic nezkazil.

S takovým přístupem by ale Český rozhlas dalších šest let nevydržel. Čeká ho digitalizace, vznik nových, specializovanějších stanic a s ním opravdová nutnost přeformátovat stávající okruhy ČRo. Staronové vedení bude muset řešit otázku hudebního vysílání, aby se veřejnoprávní rozhlas neblížil českým pohodovým rádiím, jak je známe z případů Blaníku nebo Hey. Opravdu si radní myslí, že tohle všechno Václav Kasík zvládne a nebude jenom „udržovačem“, který neprudí a s každým se domluví? Chtěl bych věřit, že to tak nebude.