Star Wars: opravdu to je takový fenomén?

Marně si lámu hlavu nad tím, čím George Lucas a jeho Hvězdné války přesvědčily vydavatele českých novin o tom, že je nutné o Epizodě III psát téměř každý den a skoro pokaždé o tom upozornit na titulní straně. Proč televize Nova dává Star Wars: Epizoda II – Klony útočí v době, kdy do kin míří další pokračování, naopak celkem chápu.



Něco podobného proběhlo už přede dvěma lety s Epizodou II. Pamatuji si, že v době, kdy se blížilo její uvedení do kin, začaly evropské televize vysílat celou řadu Star Wars. U nás to byla Česká televize, na Slovensku Markíza. Říkal jsem si, že to je od producenta geniální marketingový tah, který se teď opakuje – jenom místo ČT po Epizodě II skočila dravější Nova.

Chování českých novin mi ale tak logické nepřipadá. Jsou Hvězdné války opravdu tak velký fenomén, aby o nich třeba Lidovky psaly několik dní po sobě sáhodlouhé články a poutaly je na titulní straně? Je to také součást nějaké skryté reklamní kampaně, za kterou redakce dostane několik volňásků do kina pro různé čtenářské soutěže? Nebo se prostě chce jenom svézt na vlně popularity Hvězdných válek a spoléhá na to, že právě čtenáři Lidovek patří mezi velké fandy Star Wars?

Nevzpomínám si, že by jakýkoli deník věnoval tak velkou pozornost třeba filmové trilogii Pán prstenů. Ani Harry Potter neměl v českých novinách takový prostor jako Obi-Wan Kenobi a Anakin Skywalker. Třeba celou stranu zajímavostí od rekordní návštěvnosti premiéry přes informaci, kolik film vynese producentovi po noticku o tom, že Dart Vader mluví jako George Bush.

Něco mi říká, že to není úplně v pořádku. Ale možná změním názor, až se na Hvězdné války podívám. Vždyť co jiného by měly tyto články v člověku vzbudit než pocit, že návštěva kina je v tomto případě něčím naprosto nepostradatelným.