Brněnský Animefest

Pořádný japonský komiks v Čechách ještě nevyšel. Ale přesto by se dalo říct, že manga už u nás není underground. Je to především díky filmům, které z japonského manga komiksu vycházejí, a které se na celém světě zařazují pod všeobjímající pojem anime.


I v českých kinech zvedly filmy Princezna Mononoke a Cesta do fantazie, stejně velkou vlnu nadšení jako v ostatních. Rafinovaný způsob vyprávění příběhu (bohatě inspirovaný a doslova překreslený z hollywoodských filmů) a také častá metafyzičnost kombinovaná s propracovanou a komunikativní popovou formou, dokázaly tvořit fikci dostatečně sdělnou i pro dospělého diváka. Něco co Disney nikdy nedokázal. Ostatně komiks má v Japonsku zcela jiné postavení než v euroamerické kulturní sféře. Každý Japonec ho v mládí čte stejně často, jako české děti pohádky a i později se s ním setkávají v různých formách a jako komiks tu tak můžete klidně koupit i učebnici či populárně vědeckou knihu.
Čeští fanoušci japonského komiksu a také některých dalších – od evropských tak odlišných - atributů japonské kultury se setkají druhý květnový víkend v brněnském kině Art . Od 7. do 8. května tam proběhne Animefest 2005, organizovaný brněnským klubem Otaku.
Otaku je termín, kterým se označují mladí Japonci, ulítávající na těch nejneuvěřitelnějších trendech. V českém kontextu se jím označují nadšenci, kteří ulítávají na japonské kultuře obecně. Na Animefestu 2005 tak můžete shlédnout stejně tak projekci kultovních sérií kreslených filmů jako workshop Origami - starodávného japonského umění skládat z papíru. Můžete si tu také poslechnout přednášku o japonské hudbě, která k nám často proniká právě jen ve formě soundtracků k světově proslulým anime filmům. Anebo si prohlédnout soutěžní sekci, ve které budou soutěžit animované hudební klipy českých fanoušků japonského komiksu, což by vzhledem k zajímavým pokusům o českou mangu na serveru Manga.cz nemusely být vůbec marné pokusy.
Klub Otaku pořádá v brněnském kině Art projekce japonských manga sérií pravidelně a pečlivě si vychovává své publikum. Dvoudenní Animefest je jen třešničkou na dortu. Nejzajímavější na tom snad je, že má u nás tolik fanoušků žánr, který tu oficiálně nevychází a třeba titulky k filmům či dílům seriálu vznikají vždy jen díky nadšencům podobným těm z klubu Otaku. Takže vrátím-li se k druhé větě tohoto textu, manga je u nás ještě pořád underground. Jenom je scéna okolo ní lépe organizovaná a proto komunikativnější.