Jděte s tím papežem už někam!

Připouštím, že úmrtí Svatého otce je důležitá událost. Je ale natolik důležitá, aby jí noviny věnovaly několik dní po sobě speciální prostor na ploše, kterou si podle jejich editorů nezasloužila ani válka v Iráku? A jak je možné, že tři tak jednoduché události: smrt papeže, jeho pohřeb a volba nástupce, vystačí třeba na devět novinových stran jediného vydání novin včetně titulky?



Mám na mysli sobotní MF Dnes. Nejprodávanější tuzemský seriózní deník přitom už minulý týden věnoval Janu Pavlu II. zvláštní přílohu v podobě speciálního sešitu. Páteční pohřeb papeže ale MF Dnes pokryla skutečně do nejmenších detailů: na titulce fotografie přes půl strany (marně si vzpomínám, kdy naposledy redakce přisoudila některé události takový význam – snad při vítězství hokejistů v Naganu…), postřehy kardinála Vlka, rozsáhlá infografika, analýzy věnované setkáním důležitých státníků, rozhovor s možným nástupcem Jana Pavla II….

Vládní krizi věnoval stejný deník pouhé dvě strany, přitom právě v pátek se toho stalo poměrně dost: Stanislav Gross připustil svoji demisi a nabídnul premiérskou funkci českému velvyslanci při Evropské unii Janu Kohoutovi. Lidovci a unionisté připustili možnost obnovy stojedničkové koalice a komunistům sklaplo, protože se socani zřejmě obejdou bez nich. To je rozhodně více různých událostí než papežův pohřeb, byť jde o záležitost z celosvětového hlediska důležitější a rozhodně si zaslouží přednostní zařazení před zprávami o české vládní krizi.

Porovnal jsem prostor, který papežově pohřbu věnovaly další deníky. Lidové noviny, které patří stejné německé mediální skupině jako MF Dnes, papeži vyčlenily první čtyři strany. Vládní krizi jedinou. Na rozdíl od MF Dnes se ale čtenář dočetl o situaci na domácí politické scéně i na titulní straně (MF Dnes ji pouze poutala v rámečcích), ale i tak papež dostal neadekvátně velký prostor. Mnohem větší než v deníku Právo. Hospodářské noviny v sobotu nevycházejí a bulvární deníky pominu.

Není žádným tajemstvím, že se němečtí vlastníci MF Dnes a Lidových novin hlásí ke konzervativním katolickým kruhům. Také šéfredaktor MF Dnes Pavel Šafr je silný katolík. Věnovaly by oba deníky a zejména MF Dnes odchodu papeže z tohoto světa tolik prostoru, kdyby byli majitelé deníku a jejich šéfredaktor ateisté? Těžko říct. Každopádně věnovat pohřbu papeže devět úvodních stran novin v zemi, kde se ke katolickému vyznání hlásí necelá čtvrtina obyvatel, je poněkud přehnané. A možná i odpuzující.