Literárky všechno vyhrály a všechno prohrály

Jiskřička naděje, která na kulturním horizontu zasvětélkovala před několika týdny a plaše přislibovala, že by se v Literárních novinách začali věnovat literatuře, nyní beznadějně pohasla nebo byla kýmsi zašlápnuta. Ministr kultury Pavel Dostál k tomu přispěl oboustranně: nejprve ji pomáhal rozdmýchat svým prohlášením, že pozastaví finanční dotace časopisu, který neplní své kulturní poslání, vzápětí se však zalekl svého vlastního správného rozhodnutí a peníze Literárkám poslal. Ovšem již na novou adresu - a dnes již Literárkám značně kocourkovským.


Všechno je totiž jinak: vedení Literárních novin se zbavilo svých nejlepších čili nejvzdělanějších redaktorů (mj. filmového vědce a kritika Jiřího Cieslara), přemístilo redakci do Brna a literaturu s konečnou platností ponechalo jenom v názvu týdeníku. Takže když si tenhle časopis náhodou vezmete do ruky (což neradím zájemcům o literární dění), každé číslo působí jako aprílové či jako nějaký populárně publicistický magazín. Kultura vzala za své, o literatuře ani nemluvě - a erbovním materiálem LN je třeba povrchně sepsaný článek o sterilizaci žen v Nigeru. Což o to, téma jako takové je víc než závažné - proč se ale o něm píše na stránkách týdeníku, který pořád ještě má v názvu přívlastek Literární? Ostatní příspěvky jsou z podobného publicistického těsta a celkově vzato jde o stejnou nehoráznost či spíše o podvod na čtenářích, jako kdyby se s tichým souhlasem vedení Reflexu v těchto literárních sloupcích on line psalo pouze o tom, který pravý záložník měl hrát na místě levého záložníka a obráceně atakdál. Ne že by to nebylo tuze zajímavé, nicméně v rubrice literárního sloupku tyto úlety nemají co dělat. Zato Literární noviny teď budou ze samých úletů.
Nejsmutnější postavou v celé kauze nakonec není militantní šéf Literárek Jakub Patočka, který dotlačil chorého ministra kultury k politickému ústupku (co kdyby jednou socdem potřebovali kout pikle se Zelenými?), nýbrž mluvčí Společnosti Literárních novin, renomovaný spisovatel Alexandr Kliment, který Patočkovy mocenské ambice zaštítil svou vlastní autoritou. Inu, z Klimenta se zřejmě vyklubává jediný spisovatel, který bude totálně zesterilizované Literárky i nadále číst, to je však jenom malá perlička na fiasku známého časopisu. Patočkovo vítězství je totiž debakl naší knižní a literární kultury. A ministr kultury to vše nedůvtipně platí, byť pochopitelně nikoli z vlastní kapsy. To by se jinak ošíval!