Interaktivní válka

Nelze jinak, svět se soustředí na jedno téma: válku v Iráku. Je jí všude plno a internet není vyjímkou. Ve Spojených státech předběhlo slovo war ve vyhledávačích i sex. Na českých webech to zas tak horké není. Klasické české zpravodajské weby se snaží být ve všem tom zmatku nestranné (rozhodně se jim to daří víc než televizím), nicméně i zde funguje boj o čtenáře.

Nelze jinak, svět se soustředí na jedno téma: válku v Iráku. Je jí všude plno a internet není vyjímkou. Ve Spojených státech předběhlo slovo war ve vyhledávačích i sex. Na českých webech to zas tak horké není.
Klasické české zpravodajské weby se snaží být ve všem tom zmatku nestranné (rozhodně se jim to daří víc než televizím), nicméně i zde funguje boj o čtenáře. Idnes klasicky volí prezentaci podobnou pro podobné události (jednání měnového fondu, válka v Afghanistánu apod.), on-line zpravodajství těží ze své základní vlastnosti: je aktuální a stručné. Oproti předchozím přílohám je zde pochopitelně bohatší obrazový materiál se stavem bojiště ke každému dni. Spojené síly Seznamu a deníku Právo v podobě Novinek jdou o kus dál. Nestačí jim mapy statické, pokoušejí se o jakousi formu infotainmentu a za zvuků válečné melodie přinášejí přehled o situaci v animované interaktivní podobě. Po kliknutí na ikonu Speciál Irák se spustí aplikace, kterou jsme donedávna znali především z amerických on-line zpravodajství. Interaktivní mapa spouští animace, ty představují nejdůležitější události na bojišti. Každý den je dokonce rozdělen na další části. Kliknete, přeletí letadélko a zobrazí se doplňující informace. Efektní, leč dle mého soudu zcela zbytečné. Ale práce to muselo dát dost…
Interaktivní však nemusí být jen mapy Iráku, ale například výběr triček s válečnou tématikou. Nabídka mi přišla mailem (z adresy, kde bylo uvedeno jméno, ne název společnosti, a v předmětu výkřik Support Our Troops!) a v dosti ohyzdné grafice nabízela možnost objednat si tričko, které si mohu sám sestavit. Kliknete-li na adresu http://www.mygarb.com/ možná se nebudete stačit divit. Tak jako já. Vybrat si můžete velikost, barvu a hlavně motiv (bojovník, helikoptéra,…), slogan (např. Attaq Iraq nebo Bomb Saddam) a dokonce i vlastní doplňující text. To vše se vám zobrazuje na připraveném vzoru, takže zcela vylučujete nákup zajíce v pytli. Morální pozadí celé této služby ponechám na čtenářích.
Bojovat lze i jinak: Na stránkách prestižního britského hudebního vydavatelství Warp Records (http://www.warprecords.com/) , před dvěma lety nominovaného na cenu Ars Electronicy v kategorii webový design, lze stáhnout krátký film Bush Whacked. Jde o zručně přestříhaný projev amerického prezidenta, který má za cíl obžalobu Ameriky z těch nejhorších zločinů. Vtipné? Opět si odpovězte sami.