Upozornit na fanatismus je ošidné

S kolegou Michalem Komárkem jsme předminulý týden v Reflexu zveřejnili článek Nekorektně napravo o pravicových internetových serverech. Zabývali jsme se v něm otázkou, kdo jsou lidé, kteří s železnou pravidelností naplňují tyto weby nenávistnými bláboly a nesmysly na (a často i za) hranicí žalovatelnosti.



Dopředu jsem předpokládal, že takový článek vzbudí velkou pozornost – zejména mezi kmenovými autory webů, o kterých píšeme (Fragmenty, ePortál, Virtually). A nemýlil jsem se ani v tom, že spustíme další lavinu urážlivých textů, které zpochybní naši objektivitu a nestrannost, ba dokonce že nás označí za levičáky a nebezpečí pro Reflex (jako by Reflex byl programově pravicové médium).

Nepovažuji se za levičáka (ani kolega Komárek), ale to vlastně není důležité. Zajímavá je ta dopředu odhadnutelná skutečnost: lidé, kteří ve svých článcích napadají politické oponenty, uchylují se k velmi drsné (i když často oprávněné) kritice a urážkám, vlastně nejsou připraveni čelit témuž. Kritizovat mohou pouze oni, sami jsou nekritizovatelní. Pokud je někdo kritizuje nebo se neztotožňuje s jejich názorem, je to buď levičák nebo člověk najatý lobbisty, které si najali levičáci. Případně obojí.

Jedna z častějších výtek na můj a Komárkův článek zněla, že jsme se zabývali jenom pravicovými weby. Jenže on se politický fanatismus na internetu skutečně týká jenom pravice. Zkuste si najít nějakou levicovou alternativu Fragmentů, ePortálu nebo Virtually! Aby to byl stejně navštěvovaný a čtený web a jeho autoři byli citovaní na dalších, politicky vyváženějších serverech. Garantuji vám, že na žádný takový web nenarazíte.

Uvažovali jsme o článku Nekorektně nalevo, abychom uklidnili největší křiklouny, ale ono skutečně není z čeho vybírat (a Britské listy, o kterých někteří lidé tvrdí, že jsou jasně levicovým serverech, bych to s takovou jistotou netvrdil). Je to smutné zjištění. A ještě smutnější je skutečnost, že pravicoví politici takové weby a jejich kmenové autory v jejich fanatismu nepřímo podporují. Cosi to vypovídá o stavu politické kultury u nás. O tom, že není ideální, snad není nutné polemizovat.