Proč si Tlustý platí inzerát a nežaluje?

Ta otázka mě napadla ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že si poslanec Vlastimil Tlustý zaplatil čtvrtstránkový inzerát v MF Dnes, aby vyvrátil „lživá tvrzení reportéra České televize Jiřího Hynka“ o podnikatelských aktivitách manželky Ladislavy Tlusté. Ta pracuje ve firmě JMTCZ, která získala pohledávky od České konsolidační agentury, jejíž dozorčí radě předsedá právě poslanec Tlustý.



Šéf poslaneckého klubu ODS tvrdí, že z titulu své funkce nemohl toto konkrétní výběrové řízení ovlivnit. ČT podle Tlustého uvedla, že jeho manželka má obchodní podíl v JMTCZ, což není pravda (sedí ale v jejím představenstvu). Nutno dodat, že obsah inzerátu pan poslanec v podstatě přeříkal už minulou neděli v Otázkách Václava Moravce, kde tak rafinovaně moderátorovi předstrčil kopie smluv o půjčkách na stavbu své vily ve Slaném.

Poslanec Tlustý v pořadu také řekl, že zvažuje žalobu na ČT a případně i na reportéra Hynka, protože v několika reportážích úmyslně lhal a jeho informace převzala další média. Proč tedy televizi skutečně nežaluje, když si je tak jistý lživostí oněch reportáží, a proč si za 200 tisíc korun (podle ČTK) kupuje inzerát v MF Dnes, mi jaksi uniká. Notabene když by podle zákona mohl ČT požádat o tiskovou opravu nebo omluvu (a ta by ji na základě právní analýzy buď odvysílala nebo ne).

Na internetových stránkách http://www.tlusty.cz/ je celá řada dokumentů k tomuto případu, Tlustého stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a text dopisu generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi. Proč se ale poslanec Tlustý neobrací na Radu ČT, která jako kontrolní orgán ze zákona vyřizuje stížnosti na veřejnoprávní televizi? Kde je ta žaloba, kterou verbálně připravuje už dva týdny?

Trošku mi to připomíná Tlustého problémy s telefonováním nebo mnohaleté tanečky okolo toho, který ze strýčků mu vypůjčil na stavbu rodinné vily (dodnes to ví jen poslanec Tlustý, jeho rodina, někdejší věřitelé a od minulé neděle nedobrovolně také Václav Moravec). Takové čeření vody, aby se neřeklo. Pohrozíme žalobou a bude klid. Vždyť televize chce zvýšit poplatky, takže si toho Hynka už nějak zpacifikuje.