O Grossově směnce a příteli Simkaničovi

Už dlouho mě při čtení novin nic nepobavilo tak jako titulní strana čtvrtečních Lidových novin s fotografií předsedy České pravice Michala Simkaniče. A vlastně ještě monotematická strana tři, která je věnovaná z velké části rozhovoru s tímto pánem, údajným majitelem údajné směnky k půjčce na barrandovský byt Stanislava Grosse.



Je to dokonalá fraška: Simkanič tvrdí, že se přes mluvčí premiéra (a bývalou dramaturgyni Sedmičky na Nově Věru Duškovou) dovolal panu Rodovi, bývalému redaktorovi a akcionáři MF Dnes, který měl poskytnout Grossovu strýčkovi Františku Vikovi peníze na premiérův byt, sepsal s ním kupní smlouvu, směnku převzal, aniž by zaplatil (splatnost je po termínu příštích parlamentních voleb – Česká pravice prý použije státní příspěvek, který dostávají politické strany, pro něž hlasovalo alespoň 1,5 procenta voličů; k České pravici se ale při minulých volbách hlásilo jen 0,04 procenta voličů), okopíroval ji a originál pak spálil.

„Udělal jsem to pro český národ,“ prohlásil Simkanič v Lidových novinách. Originál směnky neexistuje, tudíž už nelze zjistit, zda ji kdosi nenačmáral začátkem minulého týdne. A pan Simkanič se znovu dostal do médií (naposledy si takového zájmu užíval před minulými parlamentními volbami, kdy si jej – kdo ví proč – oblíbily dvě ze tří celostátních televizí a pozvaly si ho do předvolební diskuse, ačkoli neparlamentních stran se stejně nízkými volebními preferencemi u nás existuje několik desítek).

Trošku jsem zalitoval, že jsem na stejný nápad s koupí směnky nepřišel sám. Mohl bych teď napsat nějaký originálnější sloupek – třeba na téma „Jak se zaručeně dostat na titulní stranu všech novin“ nebo „Důvěřivost českých novinářů daleko převyšuje standardy EU“. Případně bych celou akci zdokumentoval (z křoví před smíchovským Anděl Media Centrem, kde sídlí Lidovky a MF Dnes, by nás fotil Honza Šibík).

Přesto mi vrtá hlavou, proč zrovna Simkanič. Proč zrovna tento pán se známými vazbami na ODS, prakticky nulovou šancí ovlivňovat skrze Českou pravici politiku této země. Sám o sobě ale určitý vliv má. Jenom rozluštit, kdo stojí za ním. Snad v tom nejedou žádní novináři…