Re: Výroba hvězd

Spolumajitel firmy Syner Petr Syrovátko napadl v reakci na sloupek Výroba hvězd moji profesionální kompetenci. Petr Syrovátko shrnuje kritiku do jednoho obvinění v úvodu a čtyř bodů, z nichž pouze jeden je však ve skutečnosti polemický.



Nejprve ona věta z úvodu: autor říká, že mě nezajímá jiný než můj názor a proto se obrací přímo na šéfredaktora. Je to komické. Napsal jsem dva větší texty, které se dotýkaly mimo jiné Syneru. První o kauze přeceňovaných drahokamů a korupčním prostředí na Liberecku, druhý o stavbě hokejové arény. V obou případech jsem samozřejmě žádal o vyjádření firmu Syner, obracel jsem se na spolumajitele i tiskovou mluvčí. Ani jednou jsem nedostal odpověď. Několik týdnů po uveřejnění jednoho z textů mi napsala tisková mluvčí mail, v němž mi sdělovala, že má cestu do Prahy a ráda by osobně viděla toho, kdo o nich takto píše… Žádnou jinou reakci jsem na texty nikdy od Syneru nedostal.
Nyní k jednotlivým bodům. V bodě tři a čtyři neříká Petr Syrovátko nic jiného než já – tj., že primátor Kittner byl ekonomickým ředitelem Syneru a že Agroplast byl akcionářem mediální skupiny Syneru. Čili žádný spor. ( Snad ohledně pověsti jeho médií a toho, zda ovlivňuje nezávislé listy – ano, opravdu nejmenuji novináře a další Liberečany, kteří to tvrdí. Ale tvrdí to.) V bodě dvě – ostatně nejméně důležitém – nemluví Petr Syrovátko pravdu – článek v MF Dnes nevyšel v rubrice Sport.
Jediný polemický bod je tedy ten první. Já konstatuji, že objem veřejných zakázek Syneru a jeho propojení s radnicí se podílí největším dílem na pověsti Liberce jako zkorumpovaného města. Petr Syrovátko tvrdí, že tím poškozuji jméno firmy a nemám pro tato tvrzení žádné argumenty.
Tady se těžko dohodneme. Já nemám důkazy o tom, že by kdy Syner někoho zkorumpoval či zmanipuloval nějaké výběrové řízení. A také jsem nikdy netvrdil, že takové důkazy mám. Oficiálně je to opravdu tak, že Syner získává veřejné zakázky proto, že je to firma kvalitní a osvědčená a regulérně vyhrává výběrová řízení. A že přeci na pohybu lidí mezi politickou a podnikatelskou sférou není nic špatného. To ovšem neznamená, že ta pověst neexistuje, že jsem si ji vymyslel. Nejenom, že o ní hovoří Transparency International a jiní novináři, ale jako o problému o ní neváhala otevřeně mluvit třeba i náměstkyně libereckého primátora Eva Kočárková. Existence té pověsti prostě není žádným tajemstvím.
Pokud jde o argumenty, pak, pominu-li předchozí projekty, stačí zopakovat fakta – zdůrazňuji fakta – která se váží ke stavbě hokejové arény: Soukromá firma Stadion, v níž figuroval Petr Syrovátko i druhý spolumajitel Syneru, pozvala liberecké radní na obhlídku zámořských arén, radní si cestu zaplatili až poté, když věc novináři skandalizovali. Projekt arény vyvolal velké spory uvnitř radniční koalice, náměstkyně primátora a další lidé hovořili otevřeně o tom, že projekt připravil Syner a radnice pouze naplňuje jeho záměry, že Syner také zajistil úvěr, který město nezískalo standardní cestou. Kritizovali také skutečnost, že tři zastupitelé za ODS hlasovali pro stavbu arény a jsou přitom zaměstnanci skupiny Syner. A že pro stavbu hlasovali také dva zastupitelé za ČSSD spojení se stavební firmou, která se měla na projektu se Synerem podílet. Nepovažovali to za střet zájmů.
Je to vše v pořádku? Není? Mohu jen shrnout a zopakovat: Když už Petr Syrovátko poskytuje rozhovor médiím, měli by novináři i on sám využít příležitosti a tyto věci probrat.