Sebastian Pawlowski se zřejmě zbláznil

Jinak si to nedokážu vysvětlit. Včera odpoledne jsem se stavil v supermarketu koupit si noviny Nedělní svět, a pomalu jsem se ani nedostal k regálu s tiskem, jaká fronta důchodců stála nad štosy časopisu Aha! s koláží Anety Langerové „nahoře bez“. Prý že ji Aha! objevilo na internetu a na titulní straně se ptalo, kdo je asi autorem?



Ono je asi jedno, kdo je autorem nesmyslné a trapné koláže, co ale není jedno, je způsob, jakým vydavatel Aha!, podnikatel v realitách a jinak také majitel seriózních časopisů Týden, Instinkt a Nedělního světa (říkal jsem si, zda si ho mám ještě kupovat, když stejný člověk dokáže vydávat i něco tak neuvěřitelného?) tuto koláž použil. Věřím, že pokud by při brouzdání sítí narazil na podobný snímek Livie Klausové nebo nedej bože přímo Pana Prezidenta, na titulní stranu Aha! ho nedá. Přitom je veřejným tajemstvím, že Klaus na titulu prodává stejně dobře jako polonahé blondýny. A kdyby byl sám polonahý…

Aha! je vůbec zajímavý plátek. Od prvního čísla si libuje v mystifikacích, kterým dává odér reality. Jednou se ptá, zda Michal Viewegh opustí svoji těhotnou manželku kvůli bývalé studentce, jindy tvrdí, že s Libuší Šmuclerovou z Novy uteče i její údajný milenec Dalibor Gondík. Nevím, zda-li to cílová skupina Aha! zastoupená uslintanými penzisty v Tescu na Národní třídě dokáže pochopit a odhalit. Zřejmě ne; jinak by přeci Aha! zašlo velmi brzy na úbytě.

Trošku mi ten plátek připomíná noviny Super, které se také snažily za každou cenu probourat do segmentu bulvárních novin a poněkud se jim to nepodařilo. Dones ale drží ale smutné prvenství ve zveřejnění fotografie nahé české političky. Super zanikl krátce po minulých parlamentních volbách a potvrdil tak důvod svého vzniku (nezapomenutelný byl rozhovor S Klausem na třešních od dnešního šéfa tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky Petra Hájka – včetně fotografií, jak V.K. trhá a baští třešně). Proč vzniklo Aha!, netuším. Nebo to snad ani nechci tušit.