On-line porod, příště smrt

Gynekologicko porodnická klinika v Praze u Apolináře oznámila těsně před Štědrým dnem zahájení unikátního projektu. Otec, který nemůže být porodu své ženy v Praze přítomen, jej bude on-line sledovat na Moravě na svém počítači… Dokonalá služba pro těhotné páry. Zástupci kliniky uvedli, že se v žádném případě nejedná o „peep show“ volně dostupné na internetu, přístup k on-line podívané bude mít pouze nepřítomný otec. Lékaři kliniky projevili nebývalý altruismus.

Gynekologicko porodnická klinika v Praze u Apolináře oznámila těsně před Štědrým dnem zahájení unikátního projektu. Otec, který nemůže být porodu své ženy v Praze přítomen, jej bude on-line sledovat na Moravě na svém počítači…
Dokonalá služba pro těhotné páry. Zástupci kliniky uvedli, že se v žádném případě nejedná o „peep show“ volně dostupné na internetu, přístup k on-line podívané bude mít pouze nepřítomný otec. Lékaři kliniky projevili nebývalý altruismus. Nemusíte chodit do nemocnice, stav vašich nejbližších vám přineseme pomocí počítače! Možná by se i další nemocnice mohly zapojit do projektu a nejbližším rodinným příslušníkům přenášet nejen on-line narození, ale také smrt. Úmrtí a porod jsou přece nejdůležitějšími okamžiky v životě člověka. Jenže my se jim naučili vyhýbat. Otcové sice v rámci současné módy doprovázejí ženy do porodnic, ale myslí si své a raději by se viděli nad panáky a půllitry. S umíráním to máme jednodušší. Odkládáme nejbližší do nemocnic a o jejich odchodu si necháme poslat telegram. Skutečnost, že narození i smrt by měly probíhat v humánním prostředí mezi blízkými, a ne pod dohledem anonymních zdravotníků, se nám nehodí. On-line přenos nám poskytuje úžasnou možnost sledovat vše bez nepříjemného pachu dezinfekce, krve a nezapomenutelných pachů narozených či umírajících. Tak jako u televize, si můžeme v klidu uvařit kafe, odskočit si na záchod. Z lidského hlediska se chováme paradoxně. Nežijeme skutečný život, ale jen jeho sterilní odlitek. Z lidského hlediska by si otec-Moravák měl přiznat, že není nic důležitějšího než narození jeho dítěte a za svojí ženou prostě dojet.