Trojjediná generace

MF Dnes uveřejnila průzkum, z něhož jejím redaktorům vychází, že generace dnešních deseti až čtrnáctiletých dětí je velmi sebevědomá a vůbec ne špatná. Je cílevědomější než generace dřívější, zná cenu vzdělání, úspěch měří penězi, chce cestovat a má smělé cíle. Pozoruhodné je, jak se tato data slučují s těmi, která vzešla ze dvou jiných nedávných průzkumů.


Redaktoři MF Dnes si pochvalují, že podávají vcelku plastický obrázek mladé generace. Nechci tady polemizovat s metodikou průzkumu, i když je zvláštní, že v textu článku hovoří pouze studenti sedlčanského gymnázia. Zajímá mě spíše porovnání s těmi dvěma předchozími průzkumy, jejichž výsledky ostatně MF Dnes publikovala také.
V tom prvním se mělo opětovně prokázat, že čeští školáci zaostávají v práci s informacemi a v kreativitě za vrstevníky z mnoha evropských zemí. Stará bolest českého vzdělávacího systému – bifluje se, sází na paměť, hazarduje se s tvořivostí, talentem, postupuje se podle zastaralých představ.
V tom druhém se zase mělo plasticky vyjevit, že čeští školáci patří ke špičce v pití alkoholu, kouření a fetování. Alarmující čísla a jim odpovídající hlavní titulky.
Poskládáme-li tedy tyto tři průzkumy dohromady vyjde nám následující plastický obrázek: naši mladí sice znají hodnotu vzdělání, ale k ničemu jim to není, protože vzdělání se jim na našich školách nedostává a patrně mají i zkreslenou představu o tom, co to vůbec je. Mají smělé cíle, ale moc toho neumí, takže až vycestují, zjistí, že se v konkurenci tvořivějších a praktičtějších vrstevníků neprosadí. Jsou velmi sebevědomí, ale protože si už od mládí vypalují mozek drogami, mění se záhy jejich sebevědomí ve ztrátu soudnosti. Úspěch měří penězi.
No, možná to tak je. Taky je možné, že ty průzkumy jsou divné. Nebo, že je novináři nějak opomněli mezi sebou porovnat. Nebo, že se týkají různých vzorků mladých lidí.
Prostě důvěryhodná tvrdá data. Plastický obrázek.