Třikrát zdar hradeckému primátorovi Divíškovi

Původně jsem chtěl dnešní sloupek věnovat kanálnímu časopisu Aha! a jeho pragmatickému vydavateli Sebastianu Pawlowskému. Jenže čtvrteční událost spojená s výstavou k patnácti letům Reflexu v Hradci Králové tohle téma bezpečně přebila. Primátor Otakar Divíšek (ODS) na poslední chvíli stáhl svou záštitu nad akcí, protože se mu nelíbila prezentace výstavy na letáčcích, které rozdávaly hostesky v bundách s logem Reflexu v centru města.



Téma výstavy bylo Sex a tabu. Tomu taky odpovídala podoba letáčku. Neobjevilo se na něm ale nic, co by za uplynulých patnáct let nevyšlo v našem časopisu. Primátor byl ale pozvánkami na výstavu tak zděšen, že dokonce pohrozil vyklizením Městské hudební síně, kde se výstava konala. „Já proti té výstavě nic nemám, jen se mi nelíbí letáky, na kterých jsou nahá těla a pod tím je napsáno, že se výstava koná pod mou záštitou,“ řekl Divíšek agentuře ČTK a dodal, že ho pořádající agentura o podobě letáčků dopředu neinformovala.

Inu, pan primátor by si měl příště pořádně rozmyslet, zda zaštiťovat akci s názvem Sex a tabu. Nebo si snad myslel, že letáky a plakáty spojené s touto výstavou budou mimořádně cudné? To by asi na výstavu nikdo nepřišel. Na druhou stranu panu Divíškovi patří dík za umocnění této propagace. Bez jeho dopisu a huráakce na poslední chvíli by se zřejmě informace o hradecké výstavě jen tak nedostala do vysílání dvou celostátních televizí a dalších médií.

Panu primátorovi zřejmě chybí dostatečná mediální gramotnost, jinak by totiž věděl, že podobné kroky mívají zcela opačný efekt – a média je v podstatě vítají. Reflex vždycky tak trochu vyčníval z nepřeberné řady českých týdeníků různými kontroverzními tématy a určitou cílenou provokací. Za tu lze považovat i hradeckou část výstavy k patnácti letům existence našeho časopisu. Jako redakce jsme si asi nemohli přát lepší reklamu. A považte: zadarmo!

P.S.: Hradecká výstava v Městském domě hudby (Na Hradě 91) potrvá do 31. prosince.