Bratři a sestry na síti

Máloco z dnešních počítačových technologií podporuje pocit sounáležitosti tolik jako P2P sítě, prostřednictvím kterých si lidé vyměňují data informace. Díky mediálně nafukovaným lamentacím estrádních umělců typu Phil Collins nebo Metallica, se na tenhle druh „sdružování“ dívá většina lidí mimo internetovou komunitu jako na svého druhu krádež.


Objektem krádeže jsou především díla těch nejprodávanějších a mediálně nejprotěžovanějších umělců – o ně jde, oni si stěžují. A firmy proti tomu také bojují, nejen na poli práva, ale také sabotážními akcemi, při kterých v období vydání některého z alb, u kterého se předpokládá zájem „šiřitelů“ zahltí hlavní P2P sítě jako Kazaa nahrávkami ticha s názvy tracků hledaného alba. Pokud tedy hledáte aktuální album a nepoužíváte například DC++ , prakticky nemáte šanci si ho stáhnout. Je tedy dobré zamyslet se nad tím, zda jsou ztráty hudebního průmyslu skutečně tak katastrofální, zda skutečně ohrožují prodeje. Mnohem větší problém než stahování je totiž samotné přepalování.
P2P sítě však nenabízejí jen data s mainstreamovým obsahem. Existují desítky malých sítí, na kterých najdete mnohem zajímavější útroby počítačů. Před časem jsem používal například německý WinMX, kde je zajímavá komunita sběratelů obskurních hororů, na jinou zajímavou síť BitTorrent upozornily před časem na českém internetu Britské listy zmínkou, že se prostřednictvím této sítě dá stáhnout třídílný dokument Adama Curtise.
Power of Nightmares z produkce BBC. Dokument je ve zkratce o tom, jak si američtí neokonzervativci a islámští fundamentalisti vymysleli terorismus a podařilo se jim tak vytvořit rozdělení světa, které optimálně vyhovuje jejich požadavkům.
A tady najdete další, mnohem důležitější smysl P2P sítí než je stáhnout si soundtrack k Tarzanovi. Různé televizní dokumenty ( a přiznejme si že především ty britské, ale také americké) mnohdy ani na prodejných médiích nevycházejí a shlédnout je může jen omezený okruh diváků televizní stanice. Slyšeli jste třeba o televizní show Michaela Moorea Awfull Truth? Pokud budete mít nainstalovaný klient jakékoli P2P sítě, určitě na ni narazíte. Vadilo by Michaelu Mooreovi, že jsem jeden díl jeho show ukázal třem přátelům, i když jsem si ji jen „stáhl“? Zlobil by se Adam Curtis, že jsem si jeho dokument prohlédl díky P2P síti? Anebo to rozzlobilo někoho úplně jiného?