Cena ortenovská a ctění porotci

Nejvýznamnější literární cenou mladé generace je Cena Jiřího Ortena. Byla původně určena pro nezávislé tvůrce publikující v samizdatu, vytrvala však až do časů nynějších a těší se nemalé prestiži: vždyť mezi jejími laureáty je i Pavel Brycz, jenž nyní získal státní cenu za literaturu, či Božena Správcová, která také aspirovala na státní cenu, ve finálovém hlasování však neuspěla.


Nedávno se rozhodovalo o letošním držiteli "Ortenovky": stala se jím třiadvacetiletá Marie Šťastná z Valašského Meziříčí za sbírku Krajina s Ofélií. Autorka předloni vyhrála jiného "Ortena", totiž literární soutěž Ortenova Kutná Hora. Letos však bylo do soutěže o Cenu Jiřího Ortena nominováno jen devět titulů! Zasedání poroty probíhalo v tajnosti a můžeme pouze hádat, zda někoho zaujala též próza Natálie Kocábové Schola alternativa nebo verše Vikiho Shocka ze sbírky Poddůstojníky, jde ale o tvůrce kontraverzní a poroty nerady riskují. Vavříny by si zasloužila sbírka Česnek! Česnek! šestadvacetiletého Gabriela Plesky, leč každá porota má svůj vkus. Jakápak však je tahleta porota?
Především je početně chudičká: jsou v ní jenom čtyři členové (ač jich bývalo pět). Kteří znalci naší literární současnosti tedy v ní figurují? Dřív v porotě zasedal Ladislav Nagy, mladý angloamerikanista - nyní je v ní jiný anglista Viktor Janiš. Pokud ale Nagy hojně publikuje své reflexe moderní literatury, Janiš (při vší úctě k němu) se do kritických aktivit nepouští. Je to "jenom" mladý překladatel z angličtiny a jeho znalosti naší nové literatury jsou spíše nahodilé. Dále v porotě zasedal kritik a editor Robert Krumphanzl, který rediguje Revolver Revue - toho ho nahradila Jana Klusáková, údajně "publicistka a literární kritička". Klusáková vydala řadu knižních rozhovorů s našimi politiky - avšak kritička? Opět při vší úctě k ní lze říci, že za kritičku se může považovat jen ona sama a její hlas by měl být toliko poradní, poněvadž novou českou tvorbu zná stěží. Též Josef Chuchma z Mladé fronty Dnes je prý "literární kritik", zde se ale sluší rozlišovat mezi deníkovými recenzemi a literárněkritickou činností - a o nové tvorbě náš novinář nepíše ani do "své" MFD.
Rozhodujícího zasedání poroty se ostatně Chuchma nezúčastnil; údajně vzkázal, že on by Cenu nedal nikomu - nechť nesou kůži na trh ti, kdo nejsou v nové české literatuře doma. Znát by ji ovšem měl předseda poroty - předseda Obce spisovatelů Ivan Binar. Ten v zdůvodnění primátu Marie Šťastné napsal, že tato "nevzhledně vyhlížející knížka s podezřelým názvem" mu byla "velkým překvapením a potěšením" a že si "zaznamenal: obsažné, barvité, odvážné, překvapivě nápaditá poezie, velice silný milostný tón, vypjatá erotika, smyslové a smyslné." Inu, Binar není kritik, skoro totéž by přece šlo napsat také o Kocábové a Shockovi, přesto jeho názor lze respektovat.
Dané složení poroty, v níž nezasedá nikdo, kdo by měl rozhled a přehled po současné české poezii a próze, si ale žádný respekt nezaslouží. Takže ať tato porota rozhodne jakkoli, od počátku bude vždy v podezření, že rozhodla špatně a že neví, co činí.