Co všechno způsobí banner

Znáte to. Napíšete adresu a pak se začne stránka načítat. Neobjevuje se celá, jen její fragmenty, počítač hrabe a v nejhorším tuhne. Můžou za to bannery, reklamní billboardy informační dálnice.


Bannery jsou pevnou součástí architektury internetových stránek a tak se logicky stávají objektem, nebo médiem pro síťové umělce. Obsáhlou kolekci uměleckých bannerů najdete třeba na stránce BANNERART, která získala v roce 2003 hlavní cenu waleského festivalu nového umění Golden Pixel. BANNERART Collective funguje od roku 2002.Členem kolektivu se může stát každý, kdo zašle podle instrukcí na stránkách banner, který přijmou ostatní účastníci do kolekce. Najdete tu hlavně bannery z USA, Velké Británie, Německa, Francie, Belgie a Kanady.
A jaké jsou umělecké bannery? Většinou hodně abstraktní, zkoumající jak budou fungovat animační metody flashe či jiného programovacího jazyka na malém a pevně daném formátu banneru. Někdy jsou také vtipné, o mnoho vtipnější (i když jde o černý, nebo minimálně suchý humor) než komerční bannery a vtip v nich má vždy několik významů. Kolekce BANNERART je ojedinělá právě proto, že jsou její součástí desítky bannerů a tak má návštěvník stránky možnost sledovat nejen tvorbu jednotlivých umělců, ale také styly, trendy a závěry, které z tak široké kolekce vyplývají.
Autoři shromáždění v BANNERART Collectivu respektují pravidla bannerového průmyslu a snaží se ústy korporativní reklamy vyloudit trochu složitější, neotřelý tón. Jsou však i jiné způsoby, jak se vyjádřit k bannerové estetice.
Ukazuje to například turecký síťový umělec Genco Gulan. Jeho BANNERLAND je napůl hardwarový test, napůl meditace o tom, co všechno dobrého by mohly bannery způsobit a jak jsme zase propásli šanci a vyfoukli nám ji obchodníčci.
Stránky BANNERLAND jsou složeny ze samých bannerů a hned na úvodní stránce se dočtěte, že byste neměli zapomenout zazálohovat si důležité dokumenty, protože stránky v podstatě testují, kolik bannerů na jedné stránce snese váš počítač. Pokud byste však čekali na bannerech v BANNERLANDu komerční reklamu, nebo výstřední umění, jste na omylu. Každý z bannerů vás propojí na stránky Armády Spásy. Můžete jim něco věnovat. Alespoň si nebudete u toho surfování připadat zbyteční.