A zase ta zpravodajská televize

Slovenská finanční skupina J&T se nechala slyšet, že by ráda v České republice provozovala zpravodajskou televizi. Čeká jen to, až Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypíše konkurz na první digitální licence. Zpravodajský kanál přesně odpovídá představám radních o tematických digitálních televizích, které by měly ještě letos obsadit dvě ze tří prvních sítí digitálních televizních vysílačů. Vzhledem k tomu, že J&T patří k nejbohatším firmám ve střední Evropě, nebude mít problém doložit, že finančně náročný projekt zpravodajské televize zvládne.



Kromě toho mají slovenští finančníci ještě jednu výhodu: od loňského roku jim patří slovenská zpravodajská televize TA3. Zatím není jasné, zda by v případě úspěchu v licenčním řízení pouze rozšířili území pokryté signálem TA3 o ČR a změnili strukturu jejího zpravodajství, či vybudovali úplně novou stanici. Hlavní záměr je ale jasný už nyní: J&T je silná finanční skupina, pro kterou není mediální byznys prvořadý. Potřebuje však nástroj, kterým by ovlivňovala mínění, a to nejen široké veřejnosti, ale především státních úředníků, těch nejvyšších nevyjímaje.

Slovenská TA3 není nikterak sledovanou televizí, v koláči sledovanosti na ní připadá pouhé jedno procento (někdy ani to ne). Přesto ji J&T nadále drží „nad vodou“, ačkoli v kabelech a na satelitu, kde TA3 vysílá, nikdy nemůže oslovit silnější skupinu diváků. J&T ale ví, že lidé, kteří mají rozhodující pravomoci, případně patří mezi „horních deset tisíc“, mají doma kabelovou televizi nebo satelitní přijímač. O kvantitu tedy nejde – divák z Horní Dolní není pro zpravodajskou televizi důležitý a nemá ani dostatečnou kupní sílu na to, aby ho oslovila reklama na nový automobil či výhodné letenky do Bruselu.

I méně pozorný divák TA3 v posledních měsících zaregistroval nápadné posílení ekonomického a sportovního zpravodajství na této televizi. Není od věci vědět, že J&T například usiluje o privatizaci letišť v Bratislavě a Popradu a poohlíží se také po menších českých letištích. Do budoucna by ráda provozovala aerolinky zaměřené na nepravidelné byznys lety. A někde tady je možná jeden z důvodů, proč se slovenská finanční skupina pokouší získat licenci pro zpravodajskou televizi v České republice.

Být členem české vysílací rady, ptal bych se tedy během licenčního řízení nejen na programovou strukturu a finanční zabezpečení vysílání, ale také na důvody, které vedou J&T k uskutečnění tak náročného projektu a zda je pro ni důležitá návratnost investic do této televize. Abychom se časem nedivili.