Může to být český Harry Potter!

Potterománie je veliká: skutečně ze všech stran se na nás řítí nejrůznější fenomény spjaté s příběhy Harryho Pottera, žáka čarodějnické školy. Estétové nad tím kroutí hlavou a mají hodně pravdy, vždyť celý cyklus jim může připadat jako donekonečna nastavovaná kaše epizod a historek po vzoru nejrůznějších podobně nekonečných telenovel.

Jenže v současné čtenářské krizi vděčíme potterománii za to, že došlo aspoň ke kvantitativní obrodě čtenářské komunikace a že prostřednictvím potterovských vyprávění jsou především dětští čtenáři vtahováni do světa literatury, a to nikoli v komerčně pokleslé formě. Potterovská sága přece stojí na ději, na tajemství (či určité záhadě), na vtipném porovnávání rozmanitých a jen zčásti existujících časoprostorů. Řada situací z knih J. K. Rowlingové se navíc odehrává jenom "jako", v duchu žánru fantasy; kdysi to znalce dětské knihy odrazovalo, dnes to zase vysoce vyzvedávají.
Nicméně: v případě Harryho Pottra jde o klasický literární import, o jakýsi eurodovoz, podléhající všem komerčním kalkulům včetně reklamy. A přitom se mezi českými knihami pro děti a mládež (ani dospělí by však tituly, o nichž bude řeč, nemuseli pohrdnout, ba právě naopak!) objevil spisovatel, jehož knihy by se s mírnou nadsázkou mohly stát českým Harry Potterem, byť plně vychází z domácí tradice, sázející na sérii dobrodružných příhod, na vypravěčův zápal a zároveň chuť bavit, a to jak sebe, tak i své postavy a jistě též čtenáře. Český "Rowling" se jmenuje Jiří Macoun: loni vydal v pražském nakladatelství ArSci půvabnou knížku Experiment Max a letos přišel s jejím pokračováním s názvem Faktor Max. V první knize má zvídavý až nezbedný žák Maxmilián Brož zálibu v ověřování učebnicových poznatků - a se svými poučnými pokusy vydrží celých dvě stě stránek, přičemž ani on, ani čtenáři se nenudí ni v nejmenším. Také ve druhé knize demonstruje Macoun své svěží vypravěčské umění: její děj se odehrává v létě a v uranovém dole - a to nejhorší se stane hned na začátku: jeden Maxův kamarád totiž obdrží doporučený dopis od ministra školství, kterýžto mu sděluje, že se rozhodl "ukončiti Vám prázdniny". Čtení je to náramně roztomilé, nakladatelství ArSci se velice zasloužilo o rozvoj české dětské knihy, jen tomu všemu v našich poměrech chybí nějaká ta maxománie. A nemusela by být vůbec gigantická: stačilo by, aby se o této výtečné tuzemské četbě pro dítka chtivá dobrodružných a veselých příhod alespoň vědělo! Zázraky se přece dějí - a třeba si jednou v příbězích žáka Maxe v podání Jiřího Macouna ráda v překladu do angličtiny počte i Rowlingová!