Vylouplo se nové (či polostaronové) nakladatelství

Když se mluví o nakladatelstvích, která vydávají původní českou literaturu, zpravidla jde o osvědčené knižní domy jako brněnský Petrov a Host nebo pražský Torst (díkuplné připomenutí by si zasloužily i další). V poslední době se však rejstřík našich literárních nakladatelství sympaticky rozšířil. Štěstí v tomto oboru zkouší známý básník Lubor Kasal, který teď (pod hlavičkou firmy Lubor Kasal) vydal svůj první titul: rozhovor básnířky Boženy Správcové s bývalým dominikánem a tč. svobodným zednářem Ivanem O. Štampachem (Čaroděj dřímá v každém z nás). Ale už předtím se v naší literární kultuře objevil nakladatelský dům (či příbytek), jenž si říká o několik slov na přivítanou.


Je to nakladatelství nové a zároveň staronové, čili odnož toho původního, které se má i nadále čile k světu. To starší, tj. pražské nakladatelství Akropolis, řízené Jiřím Tomášem, už vydalo během své polistopadové existence skoro sto osmdesát titulů a jsou to publikace vesměs výtečné: nedávno tu vyšla raná lyrika Jiřího Gruši, nynějšího prezdenta Mezinárodního PEN klubu, nebo faksimile textu Karla Teiga Svět, který se směje, kultovní práce teoretika naší meziválečné avantgardy. Letos ale ve firmě Akropolis došlo k buněčnému dělení a vznikl synovský podnik Filip Tomáš - Akropolis, vedený synem Jiřího Tomáše Filipem. Ten navazuje na otcův nakladatelský vzor, orientuje se na ryzí knižnmí kulturu - a vede si víc než dobře.
Vůbec prvním titulem Filipa Tomáše v "jeho" Akropoli se stal komiks Zdeňka Trinkewitze s názvem Velmi volně podle Sklepních prací Egona Bondyho: někdejší věrozvěst undergroundu tu vystupuje jako komiksový hrdina. Dokládá to velký zájem o komiksové varianty prozaických děl. S Trinkewitzem je spjat také další titul Tomáše ml.: česko-německé vydání knihy Lob des Haiku / Chvála haiku. Ilustrované texty jsou tu doplněny vyznavačskou Trinkewitzovou studií, kde se autor koří umění, v němž se naučíme vidět obrazy, které si samy určují potřebná slova. Pozoruhodná knížka! A neméně zajímavá je i zbývající publikace F. Tomáše, která na první pohled neznamená žádnou senzaci: připravil totiž už 30. (!) vydání klasické knihy K. V. Raise Západ (z roku 1899). Vůbec prvně ale Raisův Západ vychází s výtvarnými kreacemi Antonína Slavíčka, kterého zaujetí románem kdysi přivedlo na Vysočinu do Kameniček. Brilantní studii o knize napsala Jaroslava Janáčková, která tak podala důkaz, že literární historii ještě dlouho nebude odzvoněno suchopárnou literární teorií. Navíc nejde o nějaké vydání pro "fajnšmekry", nýbrž o hold české próze 19. století! Jen víc takových knižních domů...