Takový normální terorista

Critical Art Ensemble je kolektiv pěti vědců a univerzitních profesorů, kteří se zabývají přesahem vědeckých teorií a nových technologií do společenského života a tvoří instalace či artefakty, kterým se říká bioart. Upozorňují na souvislosti složitější, než aby zajímaly masová zábavná média a celkem pochopitelně tím rozčilují ty, kdo by chtěli, aby se složitějšími problémy nikdo nezabýval.

Critical Art Ensemble je kolektiv pěti vědců a univerzitních profesorů, kteří se zabývají přesahem vědeckých teorií a nových technologií do společenského života a tvoří instalace či artefakty, kterým se říká bioart. Upozorňují na souvislosti složitější, než aby zajímaly masová zábavná média a celkem pochopitelně tím rozčilují ty, kdo by chtěli, aby se složitějšími problémy nikdo nezabýval. Jejich poslední projekt spočíval ve vytvoření mobilní laboratoře, v níž se dala v potravinářských výrobcích testem DNA rozpoznat přítomnost geneticky manipulovaných plodin.
11. května jednomu ze členů CAE zemřela žena. Zavolal tedy policii, která při prohlídce domu našla i část výše zmíněné laboratoře. Kurtz byl okamžitě zatčen a několik hodin vyslýchán. Když se konečně vrátil aby začal zařizovat pohřeb zjistil, že počítače a vybavení laboratoře bylo zabaveno policií.
Tragická událost se tak změnila v trapnou frašku, na jejímž konci stojí federální obvinění Stevea Kurtze z bioterorismu podle tzv. USA Patriot Actu, tedy zákona, který nechal v rámci „boje s terorismem“ schválit americký prezident George W. Bush. Ačkoli Kurtz vysvětloval oč se v projektu jedná a také poukazoval na to, že všechny použité bakterie jsou neškodné a běžně využívané při vědeckých úkolech ( tady například najdete studentskou práci ve které jde o to samé), ačkoli totéž nakonec ukázaly i testy provedené v laboratořích FBI, Kurzův případ je dál vyšetřován jako terorista.
Na Kurtzovu obranu byl okamžitě založen tzv. Defense Fund, jehož mluvčí Carla Mendes komentovala případ na známém srbském netartovém serveru ljudmila.org těmito slovy: „(Kurzovo zatčení) … znamená, že neexistuje legální cesta jak dnes velkým korporacím zabránit, aby geneticky manipulované plodiny míchaly do potravin. Pokud takové zařízení vlastníte, stáváte se pro ně bioteroristou.“
Jestli se vám to zdá za vlasy přitažené, pročtěte si linky u tohoto textu a zkuste si na věc udělat vlastní názor. Pokud vám to přijde jako z Orwella a máte pocit, že se chcete i vy zúčastnit sbírky, která má pomoct Kurtzovi finančně utáhnou soudní proces, můžete tak učinit tady. A pokud máte pocit, že se vás to netýká a říkáte si proč by měli mít proboha lidé doma mobilní laboratoře na identifikaci geneticky modifikovaných plodin v potravinách, už se nikdy nedivte, že má vaše dítě ekzém se kterým si neví rady žádný doktor. A pomodlete se alespoň za Kurtzovu ženu.