První mobilní

Pamatujete, jak jsme v tomto sloupku uvažovali o tom, jakou budoucnost má mobilní telefon jako vizuální médium? Jako nový, neobvyklý prostor, kde mohou umělci realizovat své nápady? Tak konečně máme i první český film pro mobilní telefon.


Jeho autorem je třiadvacetiletý Dan Černý a jde o tři a půl minutový animovaný snímek Dotěrové. Nutno hned říct, že i přes svůj mladý věk je Dan Černý poměrně známá postava v české komiksové komunitě. Má pověst workholika, který má z českých tvůrců nejlepší průměr dokončených celých komiksů na rok. Vydává vlastní komiksový černobílý fanzin Sorrel a jeho snad nejoblíbenější dosavadní práce byly humorné stripy s hlavní postavou přemýšlivého šneka. Právě digitální tapety a java komiksy se šnekem byla první Černého práce, která se vydala do světa mobilních telefonů a jejich popularita ho inspirovala i k zpracování filmečku. Producentem filmu je firma Googi a jedná se o souboj šneka s komárem.
Filmu Dotěrové se dostalo velkolepé premiéry v rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a do konce měsíce by se film měl dát stáhnout do telefonu na
Videozoně, což je projekt díky kterému by mělo v Česku fungovat něco jako televize v mobilu – včetně zpravodajství, zábavy či interview se zajímavými či důležitými lidmi.
Pokud se vám zdá film či televize v mobilním telefonu jako technofuturistický výstřelek, pak asi nepatříte k těm Čechům, kteří si v posledním roce nakoupili víc jak 600 000 mobilních telefonů, které tuto službu umožňují (celkově je v ČR údajně 700 000 uživatelů podobných přístrojů). To by vás však nemělo překvapit, protože podle jiného propočtu, připadá na 100 Čechů 97 mobilních telefonů.
Ve světě je distribuce krátkých (většinou cca patnáctivteřinových, okolo 5 MB velkých) už celkem běžné. Na této adrese si můžete například prohlédnout snímky, které uspěly na akci zvané World’s Smallest Mobile Festival, kterou pořádá společnost BigDigits. A možná budete překvapení, že řada z nich má celkem nezávislý ráz a to i přesto, že většina alternativně laděných tvůrců považuje snahu distribuovat prostřednictvím operátorů krátké filmy pouze za jejich snahu vydělat víc peněz. No mezi námi, ono to tak je. Přesto je dobrá zpráva, že si i umělci u nás všimli nového prostoru, ve kterém mohou realizovat své vize, ať už na tom někdo vydělá nebo ne. Protože umělci by měli být všímaví víc než ostatní. Mobil máme každý a záleží na každém z nás, co si do něj pustíme. Mobilní Dotěrové budou určitě zajímavější než softporno MMS, které jsou prozatím nejposílanějším žánrem v sítích českých mobilních operátorů.