Naši policisté bdí

Krátce před tím, než policie zatkla kladenského primátora Milana Volfa, prohlásil ministr Gross na mítinku na Kladensku mnohoznačnou větu: „Naši lidé tady nespí“. Poukazovali na ni především ti, kteří měli pochyby o korektnosti a apolitičnosti primátorova zatčení. Ať tak či onak nabyla věta v minulém týdnu nového významu. Ukazuje se, že alespoň někteří kladenští policisté šli na ruku místnímu vyděračskému gangu bratrů Oláhových.


Po akci zásahové jednotky jsou nyní Oláhové ve vazbě. Údajně vybírali výpalné od kladenských podnikatelů a během několika let takto získali částky v řádu milionů. Svoji bezpečnost přitom mohli zajistit mimo jiné i legálně drženou zbraní. Tu však už legálně získat nemohli – byli totiž v minulosti trestaní. Pravděpodobnost, že jim vyšla vstříc policie, je vysoká.
Minulý týden přinesl ještě jednu zajímavou zprávu z policejních řad. Policejní šéf Kolář konečně definitivně uzavřel ošemetnou kauzu kožených sedadel ve Fordu Mondeo. Policista, který auto předváděl novinářům si dovolil kritickou poznámku v tom smyslu, že výbava je zbytečně luxusní. Kolář nařídil jeho potrestání, kritikův nadřízený odmítl s odkazem na svobodu slova. Jsou tedy potrestáni oba – první přijde o část platu, druhý o hodnost. Zdůvodnění je naprosto logické: nejde samozřejmě o útok na svobodu slova policistů, jde totiž o to, že takový řadový policista nemá komplexní znalosti a informace a může se tedy dopouštět zkreslených výroků.
Jinými slovy řečeno: Řadový policista nemusí poznat, zda jsou kožená křesla v policejním autě zbytečným luxusem, či nikoliv, jelikož není zasvěcen do složitého přediva zpráv a koncepcí policejního prezidia. Řadový policista také zřejmě nepozná, komu je možno vydat zbrojní průkaz.
Nebylo by vůbec divu, kdyby za takové situace policejní prezident Kolář nemohl spát.