Bydlí Bůh na internetu?

Hledáte na internetu kostel? Biblické příběhy? Nebo rovnou Boha? Tak to byste měli vědět o skupině Specialmoves . Od roku 1999 se specializují na interaktivní webový design a mají za sebou práci pro celou řadu prestižních klientů. Jejich specializace na interaktivní prostorový design jim kupříkladu přinesl zakázku na stránku jedné z nejpodivnějších reality show britské MTV s názvem The Osbournes. V té můžete sledovat život rodiny Ozzy Osbourna (tedy toho rockera, co málem umřel, když ukousl hlavu netopýrovi a potom ještě několikrát, kvůli drogám a alkoholu).

Hledáte na internetu kostel? Biblické příběhy? Nebo rovnou Boha? Tak to byste měli vědět o skupině Specialmoves. Od roku 1999 se specializují na interaktivní webový design a mají za sebou práci pro celou řadu prestižních klientů. Jejich specializace na interaktivní prostorový design jim kupříkladu přinesla zakázku na stránku jedné z nejpodivnějších reality show britské MTV s názvem The Osbournes. V té můžete sledovat život rodiny Ozzy Osbourna (tedy toho rockera, co málem umřel, když ukousl hlavu netopýrovi a potom ještě několikrát kvůli drogám a alkoholu). A Specialmoves vám nabízí totéž v krásném flashovém 3D. Stejným způsobem, tedy velmi elegantně, vytvořili i on-line verzi kultovní hry Bomberman. Ale slíbili jsme si mluvit o Bohu.
Specialmoves totiž pracovali i na dvou projektech umístěných na velmi výstřední stránce
Ship of Fools. Ta se specializuje na „šíření evangelia“ zábavnou formou a právě tu jim dodávají Specialmoves.
Na této stráncetedy můžete po krátké registraci navštívit 3D kostel. Opravdový, nefalšovaný. Vaše figurka se může modlit v hlavní lodi, nebo jít meditovat do krypty, bude se však potkávat i s jinými věřícími se kterými může komunikovat. Podobný koncept se samozřejmě používá i při interaktivních chatech a není ničím revoluční, ale věřte, že teprve v kostele pochopíte smysl těchto virtuálních prostorů a uznáte, že něco jako 3D chat by mohlo mít smysl. Myslí si to alespoň baptisti a metodisti, kteří tuto stránku sponzorují.
Ještě zábavnější přístup zvolili Specialmoves k druhému dílu, které pro Ship of Fools vytvořili. Jedná se o „první internetovou reality gameshow“, která podle slov tvůrců kombinuje bibli s principem televizní reality show Velký Bratr. Nebudeme tu však sledovat pár vyděšených dobrovolníků, snažících se přežít hlasování, ale Noeho a jeho archu. Můžete si ji celou projít, přečíst tuny textu a vyřešit pár kvízů a především počítačem kontrolovat dvanáct svatých a pokusit se s nimi vyhrát „hru“ o to, kdo zkompletuje celou archu dřív, než se země zcela zatopí.
Přiznám se, že nejsem velký kamarád církví, ale na stránkách Archy jsem strávil spoustu času. Jsou milé, procvičíte si na nich anglická jména všech svatých a především - všechno vás tu bude bavit. Stejně tak 3D kostel se může zdát jako směšná věc, ale podívejte se tam a zkuste ho jen na chvíli navštívit. Pochopíte, že i když to přece jen trochu směšné je, virtuální kostel může klidně fungovat jako ten opravdový, pokud Boha nehledáte v okolí, ale uvnitř sebe. A o to tu právě jde.