V hitparádě vede Sasser

O tom, že psát počítačové viry by mohlo být ( a v některých případech i je) umění se už na tomto místě psalo. Dnes si zkusme ukázat několik znaků jednoho čerstvého „mediálního“ viru. Červ Sasser se na pár dní dostal na přední stránky novin a trvalo jen pár týdnů, než byl v Německu zatčen jeho osmnáctiletý autor.


Především – ten vir není úplný hlupák. Netestuje jako většina „poštovních“ virů jen inteligenci uživatelů internetu a výrobců antivirů, ale šikovně využil díry v OS Windows, takže mohl napadnout vlastně každého, kdo nepoužil alespoň trochu kvalitní firewall. Obyčejnému uživateli vlastně nezpůsobil žádné komplikace. Prostě se sám spustil se spuštěním Explorer a počítač sám vypnul. Stačilo najít si na microsoftí homepage odstraňovač a následně záplatu na onu „díru“ na kterou Sasser upozornil. Mnohem víc škody nadělal Sasser firmám, kterým vypnul server. Na druhou stranu u firem, které na internetu vydělávají peníze by člověk přece jen firewall očekával. Správce sítě by tam kde Sasser uspěl měl dostat okamžitě padáka a může si něco o zlých hackerech brblat dosytnosti. Nikdy mu nikdo nevysvětlí, že kdyby na jeho síť s touhle dírou najel skutečný hacker, čekal by ho nejen vyhazov, ale zřejmě taky soudní spor o způsobenou škodu.Takže – Sasser způsobil dost škody, ovšem upozornil na chybu, které kdyby využil někdo jiný než šikovný němec, mohl by nadělat mnohem větší škodu. Microsoft na tvůrce Sasseru vypsal odměnu a po několika týdnech programátor skončil v rukou policie. Jenže …
Naprosto jiný obraz se nám složí, začteme-li se do komentářů některých programátorů a lidí, kteří mají své informace z hackerské scény. Podle nich je totiž velká pravděpodobnost, že osmnáctiletý „hacker“ (v tomto případě by se asi lépe hodil výraz cracker) se Microsoftu a jeho prostřednictvím i policii, udal sám. Využil skutečnosti, že za podobný čin může dostat v Německu tak maximálně pár měsíců podmínky a odměna 250 000 dolarů, kterou Microsoft vypsal na hlavy autorů všech „windows červů“, rozhodně není něčím, čím by mladý kluk z bývalého východního Německa pohrdl. A tak je docela možné, že Sasser vznikl vlastně „na objednávku“ Microsoft a součástí „hackerské“ strategie bylo i vymámení kýžené odměny a teatrální „předání“ pachatele.
Každý mediální vir má svůj příběh. Jako námět na přitažlivý film by to jistě stačilo. Stačí jenom viry přijmout jako součást popkultury a uvědomit si, že kapely jako třeba Army of Lovers se chovali a chovají přesně stejně jako virus – vypadají jako to co nejsou a uprostřed systému konají „rozkladnou“ činnost, upozorňující na existující chyby.
Ale existují i další teorie, třeba ta, že se nebohý mladík stal figurkou ve hře marketingových agentur, které se nás neustále snaží přesvědčit o tom, že Microsoft každou chybu spraví, ale nikdy to, proč nám za těžké peníze prodává nekvalitní software. A poslední teorií je ta, že autor spolupracoval se skupinkou programátorů, kteří potom inkasovali za znovuzprovoznělé počítače velkých firem. Odpovídal by tomu i komentář na jednom chatu, týkajícího se Sasseru: „Dovolte abych alespon touto cestou podekoval autorovi cervika za slusne odvedenou praci. Par firem, co ma misto adminu lemply, mi prispelo na mou novou Octavii. Moc se mi ten novy typ Skodovky zamlouva. Takze go, go. Jeste jednou diky.“ Haj hou.