Věříme ještě v něco?

Otázkou víry se zabývá spousta net. artových děl a hříček. Je to logické. Internetová síť je „nové teritorium“ a lidská civilizace vždy hledají na každém novém místě co objeví otisk Stvořitele, aby si pak zpětně omluvili jeho uzurpování.

Věříme ještě v něco?

Otázkou víry se zabývá spousta net. artových děl a hříček. Je to logické. Internetová síť je „nové teritorium“ a lidská civilizace vždy hledá na každém novém místě to, co objeví otisk Stvořitele, aby si pak zpětně omluvila jeho uzurpování.
V Zambii narozená britská mediální umělkyně Carey Young prezentovala pro prestižní britskou galerii Tate své nové „síťové“ dílo, umístěné na výmluvné adrese www. ibelieveinyou. co. u k. Můžete si tu nastavit dvanáct motivačních hesel: Jsem si jistý, že chci zkoušet nové věci. Mám sílu k tomu dělat dramatické změny. Relaxuju a dokážu si před očima vyvolat přesvědčivé, živé obrazy. Věřím v to, co si myslím. Jsem otevřený novým nápadům. Rozumím vlastní tvořivé síle. Sypu z rukávu jeden skvělý nápad za druhým. A tak podobně.
Stránka „I Believe in You“ je jen pro Brity. Ti si mohou hesla nastavit na stránce tak, aby se jim odesílala do jejich mobilního telefonu, případně je odeslat do mobilu svého bližního. Mobilní telefon tu tak dostává další „esoterickou“ roli v technologické civilizaci. Právě na něj se hodí metafora s kouzelnou hůlkou, kterou čaroděj (vlastník mobilního telefonu) koná někde ve vzdáleném prostoru. V pojetí Carey Young je mobil nástroj sloužící k osobnímu dobití, intimní věc, která nás neodpouští a proto je určena k motivačním prohlášením.
Stránka „I Believe In You“ je však zajímavá i pro internetové surfery z celého světa. V jednom oddílu najdete hitparádu plnou grafů, ukazující která „hláška“ byla ve kterém dni nejposílanější – nejpopulárnější. Mimochodem nejpopulárnější za březen (první a zatím poslední vyhodnocený) byla hláška - Relaxuju a dokážu si před očima vyvolat přesvědčivé, živé obrazy – což pozoruhodně rezonuje s faktem, že v Británii je silná obliba klubové taneční kultury a psychedelik. I ostatní údaje jsou celkem zajímavé.
Ale představte si i jiný pohled. Co kdyby to nebyla pravda. Co kdybyste chtěli sledovat, jak budou lidé reagovat na fakt, že nejpopulárnější přáním, které si sami sobě posílají je… Třeba mimozemšťana by to zajímalo určitě …